Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Ayurveda

Share |

Ayurvedische kerala olie behandeling voor reuma en shirodara schaal, JMKHAyurveda berust op Indiase teksten (veda's), die duizenden jaren oud zijn, de zogenaamde Atharva Veda. Sommige straatkklinieken van ayurvedische artsen pretenderen wel heel veel..., JMKH

De Ayurveda, de wetenschap van het leven is het natuurlijke gezondheidssysteem van India. Er zijn vier veda's, te weten: Reg veda, Sama veda, Yayur veda en Atharva veda. Deze laatste veda bevat naast de Ayurveda de Gandharva veda (wetenschap van de klank), de Dhanur veda (wetenschap van het gedrag) en de Sthapatya veda (wetenschap van de architectuur). In India zijn het de ayurveda, en enkele andere soorten (siddha, unani) geneeswijzen die naast yoga al heel lang succesvol worden toegepast bij het merendeel van van de bevolking. Er zijn meer dan duizend ziekenhuizen in India die deze traditionele geneeswijzen inzetten.

Ayurvedische apotheekHet woord Ayurveda bestaat uit ayur (afgeleid van ayus) wat leven betekent en veda, kennis of weten. Ayurveda is dus letterlijk de kennis van het leven. Het ayurvedische systeem beïnvloedde vele andere traditionele geneeswijzen over heel de wereld, waaronder de Griekse, Tibetaanse en Chinese. Binnen de ayurveda is alles opgebouwd uit 5 elementen (Mahabhuta’s): aarde (Pritvi), water (Jala), vuur (Teja), lucht (Vayu) en ether (Akash). Deze vijf elementen vormen de basis voor de 3 levenskrachten: Vata, Pitta en Kapha. De mens is een eenheid op basis van de drie levenskrachten, die doshas genoemd worden. Elk mens heeft één van deze drie levenskrachten als centraal thema, en dat noemen we de constitutie. Er zijn drie hoofdconstituties: de Vata, Pitta en Kapha constitutie. Deze constitutie is kenbaar in alle fysiologische processen en menselijke gedragingen.

De constituties binnen de ayurvedische geneeskunde

Ayurvedische zweetkabine voor detoxificatieVata wordt gesymboliseerd door lucht, en is samengesteld uit Akash en Vayu (ether en lucht). Vata staat voor beweging. Mensen met een vataconstitutie zijn vaak erg kouwelijk, licht en smal gebouwd, bewegelijk, snel, subtiel en hebben een heldere geest. Wanneer vata mensen niet goed in hun vel zitten, zijn ze vaak angstig en hebben veel problemen. 
Pitta is de vuurconstitutie en is samengesteld uit Teja en Jala (vuur en water). Dit element staat voor transformatie. Mensen met een Pitta constitutie hebben het vaak warm, hebben vaak een vette huid en zijn ook licht in hun gewicht. Dit type heeft vaak veel commentaar.
Kapha staat voor het aarde-element en is samengesteld uit Jala en Pritvi (water en aarde). Kapha staat voor structuur. Mensen met deze constitutie hebben het vaak koel in temperatuur, hebben veel spieren, hebben vaak een mooie huid, zijn stabiel, moedig, gemoedelijk en hebben weinig zorgen. Deze mensen werken vaak langzaam. Beweging en gezond eten is voor dit type belangrijk, want anders worden deze mensen snel dik.
De meest belangrijke levenskracht bepaalt het uiterlijk en het innerlijk van de mens en wordt ook wel prakriti genoemd. Iedereen wordt met een unieke prakriti geboren, die een blauwdruk voor de persoon vormt.

De constitutie staat centraal in Ayurveda. De constitutie van een persoon geeft inzicht in het wezen van elk individueel mens. Op basis van het herkennen van de constitutie kan vastgesteld worden welke voeding, fytotherapeutica, klimatologische aspecten, activiteiten en dergelijke een persoon in balans kunnen houden of uit balans kunnen brengen. Het bepalen van de constitutie vindt plaats op basis van pols- en tong-, nagel-, huid- en eventueel urinediagnose.

Ayurvedisch arts

Ayurvedisch recept voor reuma behandeling schouderDe opleiding voor ayurvedisch arts duurt 4.5 jaar, en de opleiding voor regulier arts ook. Beide opleidingen eindigen met een MD titel, maar de ayurvedische arts krijgt bij de overheid een lager salaris; terwijl een basis arts 10.000 rupie/maand ontvangt, ontvangt een ayurvedisch arts 20% minder.

warme olie tampons voor kerala behandeling bij reumaIOCOB bezocht in Inida het ayurvedische centrum in het Sadhu Vaswani Mission Medical Complex in Puna. Dit is een middelgroot regionaal ziekenhuis met diverse specialisaties, waaronder orthopedie en neurochirurgie. De patienten komen of direct naar dit centrum, of via verwijzingen van voornamelijk reumatologen, internisten en orthopedisch chirurgen.

In India zoekt 20-25% van de bevolking de Auyrvedische arts op, maar meestal zijn dat patienten die in het reguliere circuit geen oplossing konden vinden. In het ayurvedische centrum dat IOCOB bezocht werken drie artsen en een aantal therapeuten (masseurs). Ook is er een lokale apotheek die allerlei soorten ayurvedische middelen, voornamelijk kruiden, en oliesoorten in vooraad heeft. De middelen komen van een farmaceutische industrie (Kerala) met kwaliteitscontrole.

Er zijn vijf groepen van patienten die veel gezien worden: patienten met reumatische aandoeningen, nierstenen, maagklachten op basis van een maagzweer, diabetes mellitus en menstruatieklachten. De behandeling van reumatische aandoeningen is een kuur, waarvoor opname nodig is, totale duur 25 dagen. In 3 weken worden dan achtereenvolgens verschilende soorten behandelingen gegeven, massages, zogenaamde dhara of olie behandelingen, behandelingen met een soort rijst-melk-kruiden mengsel (uitwendig) en clysma’s. De artsen zien regelmatig patienten die veel corticosteroiden gebruiken, en die na de behandeling veel minder van die middelen gebruiken. Ook sommige insuline-afhankelijke diabetes patienten kunnen met de ayurvedische behandeling insuline vrij worden.

Voorbeelden: Kizhi en Kerala massageAyurvedische massagetafel

Bij klachten van de gewrichten wordt een speciale behandeling gegeven, kizhi, waarbij hete olie via een soort tampon waarin medicinale bladeren zitten, op de pijnlijke plek getamponeerd wordt. Vergelijkbaar met onze warme parafine pakkingen. Alleen het tamponeren geschiedt heel snel met korte stoten. Die tampons worden lokaal door de apotheek gemaakt, en afhankelijk van welk type de patient is en wat zijn klachten zijn, worden verschillende medicinale kruiden en oliesoorten gebruikt.Olietampon op basis van medicinale kruiden voor chronische pijnbehandeling

De massages zijn in het algemeen zeer olierijk.  Liggend op een grote houten tafel wordt zeer ruim olie gebruikt, zodat aan het eind van de behandeling het hele lichaam in een oliebad ligt en gewoon opstaan vrijwel onmogelijk is. Er wordt zeer snel gemasseerd, met grote ruime streken en weinig dieptewerking. De streken gaan langs armen, romp en benen in grote lemniscaat achtige vormen. Ook wordt het hele hoofd en haar met olie gemasseerd. Na de behandeling volgt dan een afspoeling met een emmer en een klein bekertje, terwijl een groene slijmachtige algen en modder massa gebruikt wordt om eerst de meest olie te verwijderen.

De Ayurvedische behandelingenAyurvedische behandeling met kruidenolie

Ayurvedische behandeling met hete kruiden tampons voor reumaBinnen de Ayurveda zijn veel verschillende vormen van behandelingen, dieeten en leefregels, baden, oliesels, allerlei massage technieken en reinigingskuren. Natuurlijk maken allerlei vormen van meditatie ook deel uit van de behandeling.

Kerala is bijvoorbeeld een bekende rustgevende behandeling met warme olie. Hiernaast is te zien hoe met men hete olie tampons pijnlijke gewrichten behandeld. Shirodara is een ander voorbeeld van behandelen met warme olie. Hierbij wordt warme olie op het voorhoofd gedruppeld via een langzaam heen en weer bewegende schaal, waaruit de olie druppelt.

Shirodara

Shirodara ehandeling op het voorhoofd, JMKHShirodara is een oude techniek in India, waarbij warme olie, meestal sesamolie, waarin ook
bepaalde kruiden toegevoegd kunnen zijn, via een straaltje op het voorhoofd gegoten wordt. De pot waaruit de olie loopt, slingert een beetje, zodat het net is alsof er steeds over het voorhoofd geaaid wordt. Het is een zeer ontspannende techniek, die ook goed bij angsten ingezet kan worden. De behandeling duurt totaal 45 minuten.

In een pilot onderzoek dat in India opgezet werd naar de effectiviteit van deze methode werd gekeken naar de werking bij 50 patienten met algemene angst, (Generalised Anxiety Disorder). Deze groep werd vergeleken met 50 angstige patienten die naar ontspannende muziek luisterden. Shirodara was duidelijk effectiever in het verlagen van het angstniveau, gemeten op de schaal voor angst, de Hamilton Anxiety Scale.

Fytotherapie

De Ayurvedische geneesmiddelen zijn gemaakt op basis van planten, kruiden, metalen, gesteenten en mineralen. Ze hebben sterke overeenkomsten met de middelen van de natuurgeneeswijze. In die zin is de Ayurvedische behandeling een traditionele variant van natuurgeneeswijze.

Auyrvedische kruiden zijn nog niet veel onderzocht. Er zijn aanwijzingen dat bepaalde preparaten zinvol kunnen zijn bij diabetes mellitus. Simpele vormen van Yoga en ontspanningsoefeningen helpen bij slaapproblemen. Tevenes lijkt dit zinvol voor hart- en vaataandoeningen. Sommige planten hebben zeer specifieke activiteit en kunnen van belang zijn bij moeilijk te behandelen aandoeningen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson. Hiervoor lijkt een ayurvedisch kruid, Mucuna pruriens, boeiend.

Het geven van ayurvedische middelen is echter niet altijd zonder probemen. Dit geldt voor de Ayureveda net zoals bij de klassieke traditionele Chinese geneeswijzen. Eerst een citaat uit het internet: ‘Ayurvedische medicijnen bevatten planten, kruiden, metalen, gesteenten, mineralen etc.Zij worden bereid volgens aloude traditionele formules en hebben geen bijwerkingen’ Indiase muzieknoten, meditatieve muziek uit India,JMKH

Dit is echter (helaas) onjuist. Alle kruidenpreparaten kunnen bijwerkingen hebben, en er kunnen ongewenste interacties plaatsvinden met reguliere middelen, die de arts heeft voorgeschreven. En sommige preparaten, vooral de kruiden, kunnen verontreinigd zijn bijvoorbeeld met lood of andere zware metalen. Daarom is het van belang om alleen middelen te nemen, waarbij er een duidelijke kwaliteitscontrole is.

Beoordeling Ayurveda

IOCOB zal de ayurveda niet met het stoplicht beoordelen, omdat er binnen de stroming zoveel verschillende interventies en geneesmethoden bestaan dat de uitspraak over de gehele richting zinloos is. De WHO steunt deze vorm van traditionele geneeskunde.

© IOCOB 2005


 

E-publicaties

Sites

 • Ayurvedische massages in Utrecht, Mellowmind
 • In ons land is de Maharishi Ayuveda een bekende school, die tracht om ook de wetenschappelijke basis van de ayurveda duidelijk te maken.
 • Europa Ayurveda College
 • SCHOOL VAN AYURVEDA
 • Internationale school voor Ayurvedische levenswijze
 • Ayurvedic & Siddha Medicine Internet Resources
 • Ayurvedic medicine
 • Ayurveda en diabetes mellitus
 • Bacopamonografie
 • Lood in Ayurvedische kruiden
 • Ayurvedic Foundations
 • Ayurvedic Health Center
 • Ayurveda History & Concepts
 • Ayurvedic Holistic Center (Articles, Education, etc.)
 • Ayurvedic Institute Information Center
 • Life Positive Ayurvedic Medicine Primer (Intro, Branches, Diet, Tantra, Kaya Kalpa, Treatment)
 • Robb’s Siddha Medicine Home Page
 • Saffron Soul (Ayurvedic Medicine Info, Online Journals, Home Remedies, Nutrition, Resources)
 • Siddha Medicine Articles
 • Siddha Medicine Case Studies
 • Siddha Medicine Primer (Excellent)
 • Siddha Medicine Primer (History & Philosophy)
 • Siddha Medicine primer (MedIndia)
 • U.S.: American Ayurvedic Association
 • U.S.: American Council of Vedic Astrology (Jyotish)
 • U.S.: California Association of Ayurvedic Medicine
 • U.S.: National Ayurvedic Medical Association
 • U.S.: National Institute of Ayurvedic Medicine
 • Worldwide: Everyday Ayurveda
 • Worldwide: Ganesha Foundation (Global Restoration of Vedic Knowledge)
 • Worldwide: International Association for the Study of Traditional Asian Medicine
 • India: Center for Indian Knowledge Systems Healthcare Section
 • India: Arya Vaidya Sala (Kottakkal, India)
 • India: Foundation for Revitalisation of Local Health Traditions
 • India: Vaidya M.P. Nanal Ayurveda Foundation
 • Nepal: Himalayan Ayurveda Research Institute
 • U.K.: Ayurvedic Practitioners Association of the United Kingdom
 • Ayur.Com & Yogacentral.Com Message Boards
 • Ayurveda Florida Discussion Groups
 • Ayurveda Film – The Art of Being
 • Ayurvedic Acupuncture Web Page
 • Ayurvedic Healers – Light & Brian Miller (Kaya Kalpa, Training, Pancha Karma, etc.)
 • Ayurveda Herbal Materia Medica (Ayurvedic Institute)
 • Ayurveda Institut of Germany Web Page (Lots of Info … in German, Forum)
 • Ayurvedic Neurotherapy
 • Ayurvedic Ophthalmology (Netra Foundation)
 • Dr. Ron Svoboda’s Web Page
 • Kayakalpa International
 • Life Spa — John Doulliard’s Site
 • Rishikesh College Online Ayurvedic Medicine Bookstore
 • Siddha Medicine Apprenticeship Thesis (Interesting)

  Literatuur

 • Gerelateerde artikelen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.