Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Acupunctuur > Acupunctuurstromingen

Acupunctuurstromingen

Share |

IOCOB meent dat er vijf groepen van acupunctuur te onderscheiden zijn: klassieke acupunctuur, medische acupunctuur, microsystem acupunctuur, energetische acupunctuur en vormen die gemengd zijn en die we als overige bespreken.


Tot de klassieke acupunctuur behoren de eerbiedwaardige systemen van bijvoorbeeld de traditionele Chinese of Japanse acupunctuur, duizenden jaren oud.

De medische acupunctuur is in het westen ontwikkeld en gebruikt naalden om effecten te bewerkstellingen op basis van inzicht in de westerse fysiologie van het lichaam. Segmentale acupunctuur is hiervan een voorbeeld.

Microsysteem acupunctuur maakt gebruik van projectiezones van het lichaam op onderdelen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld de ooracupunctuur. Deze vorm van acupunctuur wordt ook wel door sommige  ECIWO acupunctuur genoemd: E.C.I.W.O. (an Embryo Containing the Information of the Whole Organism).

Energetische acupunctuur maakt gebruik van concepten die meer verwantschap hebben met de homeopathie, zoals de auriculae medicinae en de elektroacupunctuur volgens Voll.  De electroacupunctuur volgens Voll is daarbij een buitenbeentje, dat is eigenlijk per definitie geen acupunctuur, maar een vorm van complexe homepathie.

Tot de overige vormen van acupunctuur behoort bijvoorbeeld de Chinese pols en enkel acupuncuur, een soort mix van klassieke en segmentale acupunctuur.acupunctuurnaalden, JMKH

Duizenden jaren ontwikkeling

Er zijn in de duizenden jaren ontwikkeling van de acupunctuur dus veel stromingen ontstaan. Binnen de traditionele Chinese acupunctuur bestaan twee vormen. Een van de klassieke vormen van acupunctuur berust op de leer van de 5 elementen aarde, metaal, water, hout en vuur. Een andere vorm berust op de kennis van de energetica van de diverse organen en meridianen, de zogenaamde Zang Fu richting. Ook de wijze waarop de naalden ingebracht worden verschilt per richting.

AcupunctuurNaalden kunnen diep (Chinees) of heel oppervlakkig (Japans) gezet worden en er kan elektriciteit op de naald gezet worden (electroacupunctuur). Ook kunnen andere vormen van acupunctuur gebruikt worden bij de behandeling van uiteenlopende ziektes. Dit zijn vormen van gespecialiseerde acupunctuur. Zo richt de neuroacupunctuur zich op de behandeling van neurologische stoornissen en pijn, en de cardioacupunctuur op afwijkingen van het hart. De gynaeco-acupunctuur behandelt bijvoorbeeld menstruatiestoornissen met naalden en kruiden.

Neuraaltherapie is het inbrengen van bepaalde vloeistoffen, zoals procaine, in zogenaamde triggerpunten of acupunctuurpunten. Deze laatste behandelvorm kan alleen door artsen ingezet worden. Neuraaltherapie kan ook gezien worden als farmacologische acupunctuur, omdat er bepaalde geneesmiddelen via de naald in de huid gebracht worden.

chinese acupunctuurnaalden, JMKHOnder de vele vormen van acupunctuur, zijn er binnen de zogenaamde ‘Evidenced Based Medicine’ alleen maar onderdelen van de klassieke Chinese acupunctuur goed bestudeerd.

Update 7-11-06

Diverse vormen van acupunctuur

Traditionele acupunctuur

 • Traditionele Chinese acupunctuur, zang fu
 • Traditionele Chinese acupunctuur, 5 elementen
 • Traditionele Chinese acupunctuur, 5 elementen
 • Toyohari acupunctuur
 • Japanse acupunctuur

Microsysteem acupunctuur

 Medische acupunctuur

Energetische acupunctuur

 • Auriculo Medicinae
 • Vollse elektroacupunctuur  (geen acunctuur, maar een soort van complexe homeopathie)
 • Rathega systeem
 • Chakra acupunctuur
 • Healing Tao

Overige vormen

Er zijn ook afgeleid van acupunctuur behandelingen en begrippen die soms verwarrend, bizar of interessant zijn. Enkele voorbeelden hiervan:

 • Acu-meridian energy transmission bodywork: onderdeel van Er Mei Qi Gong Therapie en Diagnose systeem
 • De ‘acu-ball pressure self-treatment’: een vorm van acupressuur via een zachte rubberen bal
 • Het acu-diet of het Dr. Bahr’s acu-dieet: een dieet samengesteld door de arts-acupuncturist Dr. Frank R. Bahr, in combinatie met oefeningen en zelf-accupressuur
 • Acu-Poeder behandeling: uit de klassiek school van de Taoistische fytotherapeuten, waarbij plantaardig poeder in een acupunctuurpunt ingebracht wordt
 • Acupunctuur- Osteopathie: een soort meridiaan terapie om spieren en bindweefsels los te maken, ontwikkeld door Mark D. Seem
 • Meridian Energy Therapies

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.