Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Diabetes > Bescherm netvlies bij glaucoom en diabetes: natuurlijke behandeling!

Bescherm netvlies bij glaucoom en diabetes: natuurlijke behandeling!

Share |
Het netvlies kan bij glaucoom en diabetes beschermd worden tegen verval door de natuurlijke stof palmitoylethanolamide, PEA (een natuurlijk supplement). Kies altijd voor een PEA supplement met het PEA-opt keurmerk, van andere preparaten is de kwaliteit onduidelijk.
IMG_0170

Het netvlies van ons oog kan met PEA beschermd worden

Met 2-3 maal daags een capsule van 400 mg palmitoylethanolamide kan je het netvlies beschermen tegen achteruitgang door glaucoom en diabetes. Een belangrijke bevinding!

Het netvlies is immers het allerbelangrijkste onderdeel van ons oog. Het netvlies wordt echter aangetast bij glaucoom en diabetes. Het gevolg is steeds minder goed kunnen zien.

Een aantal Amerikaanse en Italiaanse oogartsen hebben zich de laatste jaren uitvoerig beziggehouden met de behandeling van beschadigingen in het netvlies bij glaucoom en bij diabetes, beide aandoeningen waarbij het gezichtsvermogen bedreigd wordt. Het supplement palmitoylethanolamide (PEA) blijkt het netvlies bij deze aandoeningen te kunnen beschermen, iets waarover de laatste jaren veel publicaties beschikbaar zijn gekomen.

Glaucoom en diabetes: bescherming van het netvlies

IMG_0084

Een staarsteker uit vergane tijden

Glaucoom en diabetes zijn beide aandoeningen die de cellen in ons netvlies beschadigen. Door glaucoom ontstaat een verhoogde druk in het oog, waardoor de netvliescellen te weinig voeding en zuurstof krijgen. Bij diabetes zorgen de suikers in het bloed ervoor dat er netvliescellen beschadigd raken. Bovendien is het sinds een paar jaar bekend dat zowel bij glaucoom als bij diabetes chronische ontstekingen ontstaan binnen het netvlies.

Samen met een hoogleraar oogheelkunde en een farmacoloog hebben de voorzitter en de secretaris van IOCOB een toonaangevend artikel geschreven over denetvliesbeschermende werking van palmitoylethanolamide. Het werd gepubiceerd in het peer-reviewed tijdschrift the Journal of Ophtalmology.

In dit artikel gaan de auteurs in op de klinische bewijzen en de farmacologische bewijzen voor de netvliesbeschermende werking van palmitoylethanolamide. Aangezien deze stof, die als supplement beschikbaar is, vrijwel geen bijwerkingen kent, kan iedereen makkelijk het gaan gebruiken. Voor patienten met glaucoom en diabetes levert deze stof bescherming op van het netvlies, hetgeen een bijzonder gegeven is.

Hoe beschermt PEA het netvlies?

Hoe beschermt PEA nu het netvlies bij glaucoom en diabetes? Al sinds een halve eeuw weten onderzoekers dat PEA een celbeschermende werking heeft. Al in de 80’er jaren was het de geleerde dr. Schmid die ontdekte dat onze eigen lichaamscellen en -weefsels PEA produceren om zich te beschermen tegen beschadigingen (Schmid, 1990). Dat geldt ook voor het netvlies (Chen, 2012; Matias, 2006). In de 90’er jaren ontdekte de Nobelprijswinnares prof. dr. Rita Levi-Montalcini een van de fundamentele werkingsmechanismen van PEA, de reden waarom het een ontstekingsremmende werking heeft. Sindsdien zijn er vele honderden publicaties verschenen over de celbeschermende en ontstekingsremmende werking van PEA (Keppel Hesselink, 2013). Deze beschermende werking is inmiddels duidelijk voor veel uiteenlopende aandoeningen, van darmontstekingen tot en met blaasontstekingen. Het mechanisme is steeds hetzelfde en is nu ook aangetoond bij de diabetische retinopathie en glaucoom (Costagliola, 2014).

PEA remt de chronische ontsteking en daardoor neemt de vernietigende werking van de pathogenetische waterval van ontstekingsmoleculen in het netvlies af. Daarnaast beschermt PEA de cellen ook tegen de negatieve effecten van allerlei degeneratieproducten en van de AGE-producten, waardoor ze minder gevoelig worden voor deze bedreigingen. Dat is een soort antioxidatie mechanisme. Bovendien blijkt PEA zenuwcellen in hun opbouw te ondersteunen en te herstellen, iets dat ook al door een oogarts in de kliniek gezien is (Pescosolido, 2010). En daarnaast blijkt PEA de drukverhoging in de oogboldruk bij glaucoom te kunnen verlagen. Dat komt omdat PEA de afvloed van oogbolvocht bevordert (Kumar, 2012). PEA dringt ook aantoonbaar door tot het netvlies na toediening (Grillo, 2013).

Referenties zijn te vinden in de onderstaande bron.

Bron: Jan M. Keppel Hesselink, Ciro Costagliola, Josiane Fakhry, and David J. Kopsky, “Palmitoylethanolamide, a Natural Retinoprotectant: Its Putative Relevance for the Treatment of Glaucoma and Diabetic Retinopathy,” Journal of Ophthalmology, vol. 2015, Article ID 430596, 9 pages, 2015. doi:10.1155/2015/430596

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. R.E.Gerritsen schreef:

    mag ik u vragen waar dit middel PEA is te verkrijgen?
    mvg R.E. Gerritsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.