Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Gezondheidscolumn > Verzadigde vetten slecht: een geloof of wetenschap?

Verzadigde vetten slecht: een geloof of wetenschap?

Share |

 

Verzadigde vetten: roomboter...nix mis mee!

Verzadigde vetten: roomboter…            nix mis mee!

Hoe lang hebben we al gehoord dat verzadigde vetten zo slecht voor ons zijn. Dat je in plaats van boter op het brood Bona moet nemen of iets dergelijks. Dat je niet moet bakken in reuzel en roomboter. En dat je aderen er van dichtslibben. Verzadigde vetten, mijden die handel.

Nu, groot nieuws in onze zomer-komkommer weken: de grote Cochrane groep in haar alom aanwezige wijsheid heeft zich uitgesproken in een grote recente meta-analyse (de kers op de taart van de Evidence Based Medicine): er is geen relatie gevonden dus tussen verzadigde vetten en sterven in het algemeen, vaataandoeningen (aderverkalking), herseninfarcten en diabetes.

Lees zelf maar na. [1] Tja, voortschrijdend inzicht zullen we maar zeggen. Ik deed toch al weer langere tijd lekker boter in mijn eten en op mijn speltbroodje….

Saturated fats are not associated with all cause mortality, CVD, CHD, ischemic stroke, or type 2 diabetes…

Zegt en Twitter het door met link naar IOCOB om ons te steunen. Journalisten zijn welkom.

Referentie

[1] de Souza RJ1, Mente A2, Maroleanu A3, Cozma AI4, Ha V5, Kishibe T6, Uleryk E7, Budylowski P8, Schnemann H9, Beyene J10, Anand SS11. | Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. | BMJ. | 2015 Aug 11;351:h3978. doi: 10.1136/bmj.h3978.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.