Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Eczeem > Eczeem natuurlijk behandelen met PEA creme en PEA supplement

Eczeem natuurlijk behandelen met PEA creme en PEA supplement

Share |

Eczeem, jeuk en huidaandoeningen zijn rotziektes. Mensen begrijpen het niet goed, denken dat het besmettelijk is, je wordt raar aangekeken, in net zwembad kom je al sowieso niet graag, en de plekken jeuken, schilferen en de medicijnen zijn nou ook niet je van het. Nu is er eindelijk een natuurlijk alternatief, gebaseerd op het supplement PeaPure en een creme die de lichaamseigen pijnstillende en jeukdempende stof palmitoylethanolamide (PEA) bevat. Kies wel altijd voor een PEA product met het PEA-opt keurmerk, omdat van andere PEA producten de kwaliteit en zuiverheid niet inzichtelijk is!

Schermafbeelding 2014-08-09 om 14.04.07

PEA: een beschermend molecuul in de huid

Tekorten van PEA in de huid bij chronische beschadigingen

De logica om PEA te geven bij eczemen en beschadigingen van de huid, bijvoorbeeld door bestralingen bij kankerbehandelingen, te veel zonlicht of chronische ontstekingen is, omdat er dan te weinig van de natuurlijke beschermende stof PEA in de huid zit. Ook is recent duidelijk geworden dat de eczematische huid zelf poogt om de beschermende stof PEA extra aan te maken. [1] PEA moduleert dan de overmatige en chronische ontsteking in de huid. [1] Maar misschien goed met een citaat te beginnen van een Amerikaanse dermatoloog over de resultaten van PEA creme bij eczeem:

An open-label, international study assessed 2,456 people aged 2–70 years with mild to moderate atopy treated with adjunctive PEA cream. Results were presented as a poster by Dr. B. Eberien-Koeing and associates at the 2006 annual meeting of the American Academy of Dermatology. They assessed itching, erythema, scaling, dryness, lichenification, and excoriation. “With PEA cream everything significantly improved or was eliminated,” Dr. Smith said.

In Amerika is er bijvoorbeeld een PEA houdende creme op de markt die van overheidswege de medische indicatie heeft: ‘bescherming tegen bestralingen door kanker‘. PEA is een molecuul dat de huid zelf produceert, maar dat bij ernstige beschadigingen en chronische ontstekingen te weinig aangemaakt wordt. Dan kan het geven van PEA via capsules en creme’s een uitkomst bieden, hieronder daarover meer.[3][4]

Kinderen, jeuk en eczemen

Ook kinderen kunnen enorm veel last hebben van eczeem, vooral door de jeuk krabben ze meestal alles kapot. Hier een voorbeeld van typische eczeem plekken bij een kindje; de beide foto’s zijn van hetzelfde kindje.

eczeem bij kinderen

eczeem bij kinderen

De meest gebruikte medicijn tegen eczeem (en jeuk) is gebaseerd op corticosteroiden, die veel nare bijwerkingen hebben. Dat geldt ook voor de behandeling van het (jeukende) atopische eczeem. Verder kunnen ook nierdialyse patienten een rode, en ontstoken huid hebben, en heel veel jeuk. Evenzo mensen met kanker die bestraald worden, tot en met kindertjes met luier eczeem toe. Voor al deze patienten bestaat nu eindelijk een natuurlijk alternatief in een creme. Zodat de corticosteroid creme’s niet meteen uit de kast hoeven te komen. PEA creme bevat de natuurlijke pijn en jeuk stillende en ontstekingsremmende natuurlijke stof palmitoylethanolamide. Er zijn een aantal studies gedaan vanaf 2005 die duidelijk laten zien dat PEA zeer zinvol kan zijn bij huidaandoeningen die gepaard gaan met jeuk, roodheid, eczemen, beschadigingen en pijn.[5]

Nu bestaat er dus een nieuwe methode, die de natuurlijke weg volgt bij de behandeling van eczemen en jeuk. [6] Op basis van een natuurlijke ontstekingsremmende en jeukverminderende stof, het supplement palmitoylethanolamide (PeaPure), samen met een PEA creme.

Eczeem behandelen met palmitoylethanolamide (PeaPure) en met PEA bevattende creme

eczeem bij kinderen

eczeem bij kinderen

PEA creme’s bestonden wel al (sinds 2005) De concentratie van de PEA in die creme’s was echter bijzonder laag. Nu is er door de producent van PeaPure een nieuwe creme ontwikkeld via een gepatenteerde proces, en deze creme bevat veel meer PEA bevat dan de oudere creme’s, ongeveer 5 maal zoveel. Vooral samen ingezet met de PEA capsules kan dit zeer zinvol zijn voor de behandeling van eczemen. Bijwerkingen zijn niet te verwachten.

PEA is een bioactief vettig stofje dat bij chronische eczemen veel te weinig in de huid voorkomt. De rol van PEA in de huid is om de huid te beschermen en te repareren, of bij onwelkome ontstekingen van de huid (zoals eczeem) de balans van de huid weer te herstellen. Bij te weinig PEA in de huid ontstaan dus de chronische ontstekingen ( en de roodheid). Boeiend is dat inmiddels ook enkele recente textboeken 2013-Moisturizers for Patients with Atopic Dermatitis- An Overview over dermatologie PEA expliciet noemen als bijzondere huidbschermende stof (zie onder). En in experimenten met huidstoornissen werd eveneens de beschermende werking van PEA aangetoond. [7]

PEA creme: een aanwinst tegen pijn in het algemeen, vaginale pijn, ernstige jeuk en bestralingsschade

De PEA in de creme kan zinvol zijn bij uiteenlopende aandoeningen:

1. dunne vezel neuropathische pijn

2. bestralingsschade van de huid

3. atopische eczemen

4. luier eczemen bij babytjes

5. Kinder eczemen

6. ernstige jeuk bij nierfunctie stoornissen (uremische pruritus)

7. versnelde veroudering en beschadigingen van de huid, bv door UV licht

8. chronische ontstekingen van de huid

9. vaginale pijnen

PEA creme

PEA creme

Ontstekingsremmende werking van PEA creme bij kinder eczeem: een goed alternatief voor corticosteroid creme

Het bijzondere voordeel van PEA creme is, dat de celbeschermende werking van PEA gecombineerd met de pijnstillende en ontstekingsremmende werking maakt dat de creme breed inzetbaar is. Bijvoorbeeld, het probleem bij veel kinder eczeem is dat er eigenlijk alleen maar corticosteroid zalven zijn om de eczemen mee te onderdrukken. Nu de PEA creme beschikbaar gekomen is, kan deze creme bij dit soort eczemen, een soort chronische ontsteking van de huid, een heel goed alternatief zijn. Immers, de PEA creme heeft geen nare bijwerkingen, die corticosteroid creme’s wel hebben (de atrofie en ondermijning van de huid bij chronisch gebruik). In een grote studie met meer dan 2000 patienten bleek dat creme die PEA bevat zeer zinvol was bij het zogenaamde atopische eczeem, en dat er geen bijwerkingen waren (zie onder). Meer dan 900 patienten uit die groep waren kinderen! Die kinderen hadden gemiddeld 60% verbetering van de eczeem klachten na het gebruik van de PEA bevattende creme.

PEA creme bij atopische dermatitis

PEA creme bij atopische dermatitis: aanbevelingen volgens USA dermatologen

De conclusie van de dermatologen was dat creme met PEA de noodzaak om corticosteroid zalven te gebruiken duidelijk verminderde en de symptomen van het eczeem ook:

This study demonstrates substantial relief of objective and subjective symptoms of atopic eczema after regular skin care with the study cream over a period of 38 days. The requirement for treatment with topical corticosteroids was reduced in a substantial proportion of participants, which has potentially important pharmacoeconomic implications in the management of atopic eczema.

Boeiend is dat dezelfde positieve effecten van PEA gemeld zijn bij eczemen bij dieren. [8][9]

Waarde van PEA creme bij uremische dermatose; jeuk bij dialyse patienten

Behalve eczemen zijn er andere oorzaken van jeuk, roodheid en irritatie van de huid. Patienten met nierfunstie stoornissen hebben vaak ernstige huidafwijkingen en jeuk. In een artikel over ‘the Efficacy and Tolerance of the Cream Containing Structured Physiological Lipids with palmitoylethanolamide in the Treatment of Uremic Pruritus’ wordt aangetoond dat creme die PEA bevat deze jeuk kan verminderen en de huidconditie kan verbeteren. Het artikel is te vinden onder de link: 2005-Efficacy and Tolerance of the Cream Containing Structured Physiological Lipids with Endocannabinoids in the Treatment of Uremic Pruritus

Bij mensen die dialyseren ontstaat de jeuk door een te hoog ureumgehalte in het bloed (ureum is een afbraakproduct van eiwit). Er wordt dan ook wel gesproken over zogenaamde uremische jeuk. Ook kan de jeuk veroorzaakt worden door een te hoog fosfaatgehalte of een te laag ferritinegehalte (een ijzerachtige stof die zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen).
Bij jeuk moet eerst worden vastgesteld of de jeuk door de ophoping van afvalstoffen komt of dat er een andere aanleiding is. In sommige gevallen helpt een behandeling en sommige mensen hebben baat bij algemene tips tegen jeuk. De jeuk was meestal niet goed of helemaal niet te behandelen en blijft het een hinderlijke klacht, maar gelukkig is er nu een alternatief dat geprobeerd kan worden, de PEA creme.

Andere methoden om jeuk te verminderen bij nierdialyse patienten

Naast de PEA creme zijn er de volgende middelen om jeuk te verminderen:

 1. Ureum-, fosfaat- en ferritinegehalte optimaliseren.
 2. PeaPure capsules tegen de jeuk (en pijn); PeaPure capsules behoren tot de groep der supplementen en zijn zonder recept verkrijgbaar.
 3. Recept geneesmiddelen tegen jeuk bij allergie, zogenaamde antihistaminica. Omdat jeuk bij dialyserenden niet door een allergie wordt veroorzaakt, zijn de resultaten vaak teleurstellend. Soms helpen ze wel omdat het rustgevende middelen zijn en de jeuk dan beter verdragen wordt. Antihistaminica kunnen helaas leiden tot versuffing en apathie.
 4. Behandeling met Erytropoeïtine (Epo). Dit middel wordt gebruikt tegen bloedarmoede. Als Epo alleen wordt voorgeschreven tegen jeuk is het een erg dure behandeling.
 5. Lichttherapie met Ultraviolet B, ook wel UVB-kuur genoemd (een andere lichtkuur, de UVA-kuur, heeft geen effect).
 6. Sommige dialyserenden hebben ook nog baat hebben bij speciale bodymilks die via de arts op recept zijn te verkrijgen.

Naar de effecten van PEA creme bij hepatische pruritus (jeuk bij leverafwijkingen) is geen onderzoek gedaan, maar gezien de ervaringen bij andere jeukende huidafwijkingen lijkt het zeker zinvol dit uit te proberen. Wel bestaan er ook cremes tegen beschadigingen door zonlicht, en daarbij wordt dan als kerneigenschappen van PEA vermeld:

Uses of PEA:
Helps relieve itch and redness.
Helps relieve sunburn.
Physiological complex with antioxidant properties which scavenges free radicals associated with pre-mature aging.

Zo blijkt PEA een veelheid van beschermende en reparerende eigenschappen te hebben als het in een creme op een beschadigde of zieke huid aangebracht wordt, zonder bijwerkingen van betekenis.[10][11][6][13]

Verdere bronnen over PEA’s bescherming van de huid

Eberlein B1, Eicke C, Reinhardt HW, Ring J. Adjuvant treatment of atopic eczema: assessment of an emollient containing N-palmitoylethanolamine (ATOPA study). J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008 Jan;22(1):73-82. doi: 10.1111/j.1468-3083.2007.02351.x.

Kircik L. A nonsteroidal lamellar matrix cream containing palmitoylethanolamide for the treatment of atopic dermatitis. J Drugs Dermatol. 2010 Apr;9(4):334-8.

Del Rosso JQ. Use of a Palmitoylethanolamide-Containing Nonsteroidal Cream for Treating Atopic Dermatitis: Impact on the Duration of Response and Time Between Flares. Cosmet Dermatol. 2007;20:208-211. PEA cream in atopic dermititis

Jacek C. Szepietowski et al. Efficacy and Tolerance of the Cream Containing Struc- tured Physiological Lipids with Endocannabinoids in the Treatment of Uremic Pruritus: A Preliminary Study: Acta Dermatovenerol Croat 2005;13(2):97-103

Joseph Jorizzo. THE PALMITOYLETHANOLAMIDE FAMILY: A NEW TREATMENT CHOICE FOR ATOPIC DERMATITIS? MARCH 2005, J AM ACAD DERMATOL P729.

Simpson EL (2010) Atopic dermatitis: a review of topical treatment options. Curr Med Res Opin
26:633-640.

Wohlrab, J J. A single centre, investigator-blind, randomized, intra-individual, parallel-side clinical study to investigate the barrier functionality (restoration of normal functional conditions) of topically applied WO105, WO154 and WO155 in healthy volunteers. 2007.

Casciello C., Esposito M., Mazzotta A., Papoutsaki M., Chimenti S.: Efficacia e tollerabilità di un nuovo preparato topico a base di palmitoiletanolamide nel trattamento della psoriasi volgare di grado lieve – 3° CONGRESSO NAZIONALE UNIFICATO DI DERMATOLOGIA E VENEREOLOGIA, 2007

J Clinical and aestetical dermatology, june 2014

Boek: Atopic Dermatitis and Eczematous Disorders by Donald Rudikoff,Steven R Cohen,Noah Scheinfeld

Boek: Evidence-Based Dermatology by Michael Bigby,Andrew Herxheimer,Luigi Naldi,Berthold Rzany,Robert Dellavalle,Yuping Ran,Masutaka Furue, 2014

Bron afbeelding gebruik PEA creme: http://www.the-dermatologist.com/files/docs/Extensions_Fall06.pdf

Referentie

[1] Abramo F, Campora L, Albanese F, della Valle MF, Cristino L, Petrosino S, Di Marzo V, Miragliotta V1. | Increased levels of palmitoylethanolamide and other bioactive lipid mediators and enhanced local mast cell proliferation in canine atopic dermatitis. | BMC Vet Res. | 2014 Jan 14;10:21. doi: 10.1186/1746-6148-10-21.

[2] Abramo F, Campora L, Albanese F, della Valle MF, Cristino L, Petrosino S, Di Marzo V, Miragliotta V1. | Increased levels of palmitoylethanolamide and other bioactive lipid mediators and enhanced local mast cell proliferation in canine atopic dermatitis. | BMC Vet Res. | 2014 Jan 14;10:21. doi: 10.1186/1746-6148-10-21.

[3] Wolf R1, Parish LC. | Barrier-repair prescription moisturizers: do we really need them? Facts and controversies. | Clin Dermatol. | 2013 Nov-Dec;31(6):787-91. doi: 10.1016/j.clindermatol.2013.05.018.

[4] Eberlein B, Eicke C, Reinhardt HW, Ring J. | Adjuvant treatment of atopic eczema: assessment of an emollient containing N-palmitoylethanolamine (ATOPA study). | J Eur Acad Dermatol Venereol. | 2008 Jan;22(1):73-82. doi: 10.1111/j.1468-3083.2007.02351.x.

[5] Kircik L. | A nonsteroidal lamellar matrix cream containing palmitoylethanolamide for the treatment of atopic dermatitis. | J Drugs Dermatol. | 2010 Apr;9(4):334-8.

[6] Abramovits W1, Perlmutter A. | Steroids versus other immune modulators in the management of allergic dermatoses. | Curr Opin Allergy Clin Immunol. | 2006 Oct;6(5):345-54.

[7] Petrosino S, Cristino L, Karsak M, Gaffal E, Ueda N, Tting T, Bisogno T, De Filippis D, D'Amico A, Saturnino C, Orlando P, Zimmer A, Iuvone T, Di Marzo V. | Protective role of palmitoylethanolamide in contact allergic dermatitis. | Allergy. | 2010 Jun 1;65(6):698-711. doi: 10.1111/j.1398-9995.2009.02254.x. Epub 2009 Nov 11.

[8] Cerrato S1, Brazis P, Della Valle MF, Miolo A, Petrosino S, Di Marzo V, Puigdemont A. | Effects of palmitoylethanolamide on the cutaneous allergic inflammatory response in Ascaris hypersensitive Beagle dogs. | Vet J. | 2012 Mar;191(3):377-82. doi: 10.1016/j.tvjl.2011.04.002. Epub 2011 May 20.

[9] Cerrato S1, Brazis P, della Valle MF, Miolo A, Puigdemont A. | Effects of palmitoylethanolamide on immunologically induced histamine, PGD2 and TNFalpha release from canine skin mast cells. | Vet Immunol Immunopathol. | 2010 Jan 15;133(1):9-15. doi: 10.1016/j.vetimm.2009.06.011. Epub 2009 Jun 27.

[10] Garcia BD1, Goldman MP, Gold MH. | Comparison of pre- and/or postphotodynamic therapy and intense pulsed light treatment protocols for the reduction of postprocedure-associated symptoms and enhancement of therapeutic efficacy. | J Drugs Dermatol. | 2007 Sep;6(9):924-8.

[11] Kemeny L1, Koreck A, Kis K, Kenderessy-Szabo A, Bodai L, Cimpean A, Paunescu V, Raica M, Ghyczy M. | Endogenous phospholipid metabolite containing topical product inhibits ultraviolet light-induced inflammation and DNA damage in human skin. | Skin Pharmacol Physiol. | 2007;20(3):155-61. Epub 2007 Jan 17.

[12] Abramovits W1, Perlmutter A. | Steroids versus other immune modulators in the management of allergic dermatoses. | Curr Opin Allergy Clin Immunol. | 2006 Oct;6(5):345-54.

[13] Szepietowski JC1, Szepietowski T, Reich A. | Efficacy and tolerance of the cream containing structured physiological lipids with endocannabinoids in the treatment of uremic pruritus: a preliminary study. | Acta Dermatovenerol Croat. | 2005;13(2):97-103.

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. Sanne schreef:

  Via welke weg kan ik aan deze creme komen?

 2. Wil Gubbels schreef:

  Waar is Pea creme te verkrijgen???

  1. administrator administrator schreef:

   kunt u gewoon simpel googelen….

 3. guinevievre schreef:

  Kunt u mij het ZI /artikelnummer geven van Pea pure crème?

 4. petronella schreef:

  Dank voor deze info. Het klopt idd dat pea creme en de capsules goed werkt tegen eczeem.

 5. Greetje schreef:

  Is er iemand met ervaring met pea pure creme en pillen voor Lichen Sclerioses, een exceem dat chronisch is, vooral bij vrowuen emt menopauze voor komt en geen ‘genezing’ kent. Slechts onder controle te houden en ook omdat eht tussen 3 en 5 % van de gevallen in kanker kan uitmonden? Het lijkt erop, dat het slikken van de pillen direct helpt voor de jeuk en irritatie.

  1. administrator administrator schreef:

   dat hoorden we eerder en op youtube staat er zelfs een interview met een vrouw over…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.