Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Kanker > Kanker en chronische pijn

Kanker en chronische pijn

Share |

Pijn bij kanker en de behandeling met de natuurlijke pijnstiller.

Matige tot ernstige pijn komt voor bij 30-40% van de patiënten met kanker ten tijde van de diagnose, bij 40-70% van de patiënten tijdens de behandeling en bij 70-90% in een vergevorderd of terminaal stadium. In meer dan de helft van de gevallen is er sprake van meerdere soorten pijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat 40-50% van pijn bij kanker geheel of gedeeltelijk als neuropathisch kan worden aangemerkt. De natuurlijke pijnstiller Normast blijkt bij chronische pijnen en neuropathische pijnen een waardevolle aanwinst te zijn, met name om toe te voegen aan een combinatie van pijnstillende medicamenten, omdat interacties zich vooralsnog niet blijken voor te doen.

Kanker en Pijn 

Bij patiënten met kanker is pijn één van de meest vervelende symptomen en vormt binnen de zorg voor deze patiënten een groot probleem.

Een eenduidig beeld over het voorkomen van pijn bij patiënten met kanker is er eigenlijk niet. Dat kan je zien doordat er een grote variabiliteit van percentages in verschillende studies te constateren is.

Kankerpijn wordt veroorzaakt door directe doorgroei van de tumor of uitzaaiingen, (70%) maar kan ook een gevolg zijn van de behandeling zelf (20%) of door bijkomende ziekten (10%).

In de praktijk blijkt vaak een onderrapportage van pijnklachten door onvoldoende kennis en aandacht van hulpverleners en door weerstand bij patiënten om pijn te melden.

Het doel van de behandeling is om de pijn op een acceptabel niveau te brengen met aanvaardbare bijwerkingen. Dat komt in de praktijk echter niet vaak voor. De bekende pijnladder van de WHO geeft maar gedeeltelijk houvast.

De bekende pijnladder van de WHO

De Wereld Gezondheidsorganisatie-pijnladder is in 1986 ontstaan om wereldwijd een handvat te bieden voor de aanpak van pijn bij patiënten met kanker. Deze pijnladder suggereert een stapsgewijze behandeling van pijn bij kanker.

Als eerste stap wordt het gebruik van simpele pijnstillers zoals paracetamol of acetylsalicylzuur aanbevolen, al dan niet in combinatie met een niet-steroidaal anti-inflammatoir middel (een NSAID). Het gebruik van acetylsalicylzuur is eigenlijk obsoleet omdat dit middel geen meerwaarde heeft ten opzichte van paracetamol terwijl de kans op bijwerkingen (maagschade; invloed op de trombocytenfunctie) groter is.

Als tweede stap wordt een zwak werkend opioïd (codeïne of tramadol) toegevoegd en als derde stap wordt gestart met een sterk werkend opioïd.

Met betrekking tot het gebruik van niet-opioïden zijn de cannabinoïden nog vermeldenswaard. Hetzij via de plant Cannabis, hetzij, sinds 2010 is dat mogelijk, via een cannabinoid dat ons lichaam zelf maakt, het palmitoylethanolamide (PEA).

PEA

In Italie is veel klinische ervaring opgedaan met PEA. Zelfs bij terminale kanker, als uitzicht op verbetering afwezig is, kan PEA nog toegevoegd worden, zelfs als slikken onmogelijk is geworden. Elders op deze website wordt meer informatie verschaft over dit pijnstillende supplement, dat bestaat uit een lichaamseigen vetstofje. PEA is 100% natuurlijk en wordt in ons eigen lichaam gemaakt bij chronische pijn en bij ontstekingen. Alleen niet in voldoende mate. Nu is er de mogelijkheid dat tekort op te lossen met het geven van PEA.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.