Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Behandeling dodelijke kankersoort ontdekt…..

Behandeling dodelijke kankersoort ontdekt…..

Behandeling dodelijke kankersoort ontdekt...Zo staat het breeduit op het web en in de media. Wel wat tendentieus... Het gaat in dit geval om een miskleun van de medische journalistiek i.v.m. een persbericht van het VUmc, met weer de bekende overselling van wetenschappelijke gegevens. Veel patienten zijn natuurlijk blij na het lezen van dit soort voorbarige koppen. Het onderschrift onder de jubelende kop is ook overmatig eufoor...:

Onderzoekers van het VUmc hebben een behandelmethode ontdekt tegen zeer agressieve hersentumoren. Door een enzym uit te schakelen, blaast de kankercel zichzelf op. 

Overselling in persbericht! 

En dan volgt de tekst met:

De Amsterdammers wijzen op een specifiek enzym dat de hersentumor vrijwel altijd terugbrengt, ook na operatie en bestraling. Door het enzym uit te schakelen, wordt de kankercel ontregeld en blaast hij zichzelf op. 

Pas dan komt de aap uit de mouw in het persbericht:

Moleculair bioloog Tom Würdingen noemt de ontdekking ‘een grote stap verder in de ontwikkeling van een potentieel medicijn’. Wel benadrukt hij dat nog een lange weg te gaan is. 

Helaas is dit principe dus nog niet getoetst in patienten, en is de eerste cursieve zin dus echt een stapje te ver. 

Citaten afkomstig van

http://www.artsennet.nl/Actueel/Nieuwsartikel/Behandeling-dodelijke-kankersoort-ontdekt.htm

Persbericht VUmc:

http://www.vumc.nl/zorg/nieuws/4561612/ 

Ontdekking is echter wel een doorbraak 

De ontdekking aan de VU is echter wel een doorbraak in ons denken over kanker behandeling. Tot nu toe zijn alle principes gericht op het doden van kankercellen, die dan vaak miraculeus een resistentie ontwikkelen. De VU ontdekking maakt het mogelijk een etage dieper in te grijpen, namelijk direct op de celdeling en de cel zichzelf te laten opblazen door in die celdeling te interfereren. Jammer dat dat niet uitgelegd wordt. De kop had beter kunnen luidden:

Doorbraak in begrip van kankerceldeling: nieuwe mogelijkheden voor behandeling

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.