Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Grote enquete alternatieve geneeskunde VVAA

Grote enquete alternatieve geneeskunde VVAA

In het tijdschrift Arts en Auto zijn de resultaten gepubliceerd van een enquete onder een paar duizend artsen en andere hooggekwalificeerde zorgprofessionals over alternatieve geneeskunde. Het merendeel van de artsen staat op zich open voor alternatieve geneeskunde en neemt een vrij tolerante houding aan. Boeiend is dat op de vraag: Vindt u dat alternatieve geneeswijzen toegevoegde waarde hebben in vergelijking met reguliere geneeskunde? vindt meer dan de helft van wel (specialisten en huisartsen: 55%), en 42% vindt van niet. Ook bleek de meerderheid der artsen te verwachten dat in de toekomst het gebruik van alternatieve geneeskunde zal toenemen.

Alternatieve geneeskunde doet wel iets vindt meerderheid der artsen

Meer dan de helft van alle artsen meent dat alternatieve behandelingen effectief kunnen zijn. 

Slechts 14% van alle artsen meenden dat alternatieve geneeskunde niets doet of schadelijk is. De rest oordeelt genuanceerd: 33% meent dat als alternatieve geneeswijzen iets doen, dit op psychisch niveau gebeurt, via een placebo-effect. 18% vindt dat ze wel werken bij sommige aandoeningen, maar dan minder goed dan de reguliere geneeswijze. 33% vindt dat ze bij sommige aandoeningen even goed werken als de reguliere geneeswijzen, en 2% meent dat dit bij alle aandoeningen het geval is.

De gehele enquete is hier te downloaden.

 

Berichten

  1. mk schreef:

    Ik heb inmiddels geen vertrouwen meer in reguliere artsen! Laten we het daar eens over hebben.
    Ik lag langzaam dood te gaan, ik was zo moe en had zoveel pijn dat ik niks meer kon en de huisarts hield het maar op een prikkelbare darm en een depressie.
    Als je maar lang genoeg pijn hebt word je vanzelf depressief ja!
    De huisarts liet mij liggen en uiteindelijk heeft een natuurarts ontdekt dat ik de ziekte van Lyme had, een streptokokkenbacterie en een parasiet in m’n darmen + voedselallergieen, dus niks psychisch of prikkelbare darm, ik was ontzettend ziek!
    De medicatie + dieet van de natuurarts heeft mij er weer bovenop geholpen, ik ben helemaal genezen en ik doe nu weer alles.
    Ik HAAT de opmerking dat je er maar in moet geloven in die alternatieve behandelingen. GELOVEN moet je in GOD doen en niet in medicatie of een behandeling, dat werkt of dat werkt niet!
    Je moet gewoon nuchter blijven en met beide benen op de grond blijven staan en vage artsen, regulier of alternatief, die moet je mijden.
    Ze geven altijd maar af op de alternatieve artsen, maar de reguliere kunnen er ook wat van, want ik had een huisarts die geen huisarts bleek te zijn. Bij bijna alle vragen die ik stelde moest ik maar even googlen op internet, maar toen heb ik maar even gegoogled op BIG-register en werd mijn vermoeden waarheid dat ze dus geen huisarts was, maar basisarts en huisdoktertje speelde onder de hoed van haar collega in de groepspraktijk.
    Ik ben flink uit m’n stekker gegaan tegen de nep huisarts en hoofdarts van de praktijk en uiteindelijk naar een andere praktijk gegaan.
    Geef mij dan maar een nuchtere alternatieve arts die z’n beroep en mij wel serieus neemt, want de reguliere artsen (niet alleen die nep huisarts) dachten het te weten, maar lieten me uiteindelijk ook gewoon maar liggen met de opmerking dat ik aan het somatiseren was door de depressie.
    Ze willen gewoon niet toegeven dat ze er hartstikke naast zaten, maar hebben wel het lef om de alternatieve artsen af te kraken en mij het gevoel te geven dat ik een dom wicht ben dat ik naar een natuurarts ga!

  2. A.Postma schreef:

    Ik was ook zo,n lyme patiënt,na dat ze het lymesyndroom bij mij uit gesproken hadden,en weigering van geneesmiddelen heb ik het vertrouwen in de reguli verloren.Na een maand behandeling van een homiophaat kon ik weer zonder stok
    lopen,de vermoeidheid en alle andere verschijnselen van lyme die werden een stuk minder.En na een halfjaar was ik zowel geestelijk en lichamelijk hersteld,dank zij de homopathie.En de kosten natuurlijk
    niet vergoed,en als deze op 100%
    zet,dan is de reguli 90% en de homeopathie op 10 %.Dus artsen van de reguli laat die andere lyme
    patiën niet zo lijden.

  3. Juliette Hauber schreef:

    Ik maakzelf vaask en veelvuldig gebruik van “alternatieve” geneeswijzen en heb er baat bij. Ik stop wanneer ik voel dat het voldoende is. Ik ben bij verschillende soorten mensen geweest. Het enige wat mij stoort is dat er mensen zijn die zich deskundig noemen en een praktijk beginnen terwijl deomgeving weet dat deze personen feitelijk oplichters zijn. Ik denk dat daarom door mensen anders naar deze geneeswijzen gekeken wordt. Omdat er natuurlijk kaf en koren is. En iedereen zich heelmeester mag noemen tot op een bepaalde hoogte.

    Vriendelijke groet,
    J. Hauber

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.