Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Lichaamswerk > Feldenkrais voor stabiliteit bij ouderen

Feldenkrais voor stabiliteit bij ouderen

Share |
Feldenkrais voor stabiliteit bij ouderen. Onderzoek wees al uit dat qigong en tai chi bij ouderen goed inzetbaar zijn om vallen, en daarmee botbreuken, te voorkomen. Qigong en tai chi versterken het lichaamsbesef. Het kunnen voelen van je eigen lijf, met meer aandacht dan normaal. Dat helpt dus tegen het vallen. Je krijgt door die oefeningen een betere balans. Nu is dit ook bewezen voor de geniale bewegingswetenschap van Feldenkrais. Feldenkrais is in het westen ontwikkeld en bestaat uit een heel aantal haptonomisch verantwoorde oefeningen, die alle leiden tot een beter lichaamsbesef en een betere lichaamsgewaarwording. En dat niet alleen, ook leiden de oefeningen tot een beter bewegingsschema.

IOCOB haalde Feldenkrais in 2008 al voor de TV in het programma UItgedokterd?! Nu hebben onderzoekers laten zien dat een programma voor ouderen de balans verbetert. [1]

In een gerandomiseerde studie bleek het positieve effect van Feldenkrais in het zogenaamde Getting Grounded Gracefully programma. De auteurs aan het woord:

Significant improvement was identified for the intervention group relative to the control group for the Modified Falls Efficacy Scale score (p = .003) and gait speed (p = .028), and a strong trend was evident in the timed up-and-go (p = .056).

Kortom, een betere stabiliteit door Feldenkrais.

Referentie

[1] Vrantsidis F, Hill KD, Moore K, Webb R, Hunt S, Dowson L. | Getting Grounded Gracefully: effectiveness and acceptability of Feldenkrais in improving balance. | J Aging Phys Act. | 2009 Jan;17(1):57-76.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.