Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Acupunctuur > Acupunctuur voor migraine: beter dan regulier!

Acupunctuur voor migraine: beter dan regulier!

Share |
Acupunctuur voor migraine: algemeen geaccepteerd! Nu de Cochrane groep in Januari 2009 al aangaf dat acupunctuur zinvol is bij de behandeling van spanningshoofdpijn, is het een duidelijk signaal wat nu ook over migraine gezegd wordt. Tot voor kort was de Cochrane nog terughoudend. Maar anno 2009 is de boodschap voor de wereld duidelijk! Acupunctuur verdient een plaats in de reguliere geneeskunde als bewezen effectieve behandeling bij het voorkomen van migraine aanvallen!

In the previous version of this review, evidence in support of acupuncture for migraine prophylaxis was considered promising but insufficient. Now, with 12 additional trials, there is consistent evidence that acupuncture provides additional benefit to treatment of acute migraine attacks only or to routine care.

en

Available studies suggest that acupuncture is at least as effective as, or possibly more effective than, prophylactic drug treatment, and has fewer adverse effects. Acupuncture should be considered a treatment option for patients willing to undergo this treatment. [1]

Duidelijker kan het niet: acupunctuur is even effectief dan de reguliere medicijnen en het is dus een waardig alternatief.

Wel konden de onderzoekers moeilijk uitmaken of het uitmaakte waar je de naalden precies moest plaatsen. Het leek erop of de preciese plaats van minder belang was dan dat er geprikt werd. Dat lijkt ons vrij duidelijk,  er worden per behandeling zo veel naalden gezet, dat onderzoek naar de speicifieke werking moeilijk is, omdat vaak bij de comtrole patienten ook actieve punten geprikt worden. Maar dit is een academische discussie, het belangrijke nieuws is dat acupunctuur even effectief is, of zelfs effectiever als reguliere medicijnen! En het heeft minder bijwerkingen! Dus eigenlijk is het beter!

Onze stelling is dan ook: de patient is beter af met acupunctuur dan met medicijnen, omdat de effectiviteit hetzelfde is, maar de bijwerkingen zijn minder! 

 

Referentie

[1] Linde K, Allais G, Brinkhaus B, Manheimer E, Vickers A, White AR. | Acupuncture for migraine prophylaxis. | Cochrane Database Syst Rev. | 2009 Jan 21;(1):CD001218. doi: 10.1002/14651858.CD001218.pub2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *