Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Acupunctuur bij incontinentie ontlasting

Acupunctuur bij incontinentie ontlasting

Er zijn veel klinische studies die de waarde van acupunctuur bij de behandeling van urine incontinentie ondersteunen, maar tot voor kort was er geen geen enkele die liet zien dat acupunctuur ook zinvol kan zijn bij incontinentie voor ontlasting. In het decembernummer van een neurologisch tijdschrift laten Italiaanse chirurgen zien dat bij 15 vrouwen met incontinentie voor ontlasting acupunctuur de symptomen duidelijk liet verminderen, en tevens nam de kracht van de spieren rond de anus toe.

De chirurgen denken aan een mechanisme via neuromodulatie. [1] Hun conclusie was:

Acupuncture offers good opportunities for improving fecal incontinence. The mechanism of action is obscure but might be an effect of the "neuromodulation" of the recto-anal function similar to that explaining the favorable results achieved by sacral nerve stimulation.

Het stimuleren van de zogenaamde sacrale zenuwen via moderne technieken staat al enkele jaren in de belangstelling bij de behandeling van incontinentie voor ontlasting. In dit opzicht is acupunctuur dus weer supermodern…[2]

Referentie

[1] Scaglia M, Delaini G, Destefano I, HultÚn L. | Fecal incontinence treated with acupuncture--a pilot study. | Auton Neurosci. | 2009 Jan 28;145(1-2):89-92. doi: 10.1016/j.autneu.2008.10.014. Epub 2008 Dec 5.

[2] Mowatt G, Glazener C, Jarrett M. | Sacral nerve stimulation for fecal incontinence and constipation in adults: a short version Cochrane review. | Neurourol Urodyn. | 2008;27(3):155-61. doi: 10.1002/nau.20565.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.