Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Traditioneel > Chanten, een methode uit alle culturen

Chanten, een methode uit alle culturen

Chanten is het langdurig zingende reciteren van teksten, of van woorden met of zonder betekenis, die of spontaan opkomen bij de zinger, of woorden uit oude teksten. Chanten heeft als effect het harmoniseren van ademhaling en hartslag, en brengt het hele menselijke systeem in een andere staat van bewustzijn. Deze staat van bewustzijn wordt ook wel transpersoonlijk genoemd. Iedereen kan chanten, er is niet een bepaalde techniek voor nodig. Alleen maar durf en vertrouwen dat elk geluid wat uit je lijf komt goed is. Chanten wordt dan ook vaak alleen gedaan, als bijzondere vorm van meditatie.

 Een van de meest makkelijke wijze van chanten is om na een diepe, langzame inademing op de uitademing een toon te laten horen, liefst zo diep mogelijk, en dan in je eigen lijf voelen waar het resoneert.

In deze zin is chanten een bijzondere variant van mindfulness. Mindfulness of meditatie.

Richt je totale aandacht op je eigen lijf, hoor de eigen toon en durf met je stem op onderzoek te gaan. Het gebruik van een simpel ritme op een drum versterkt het effect. Hier een aantal voorbeelden van chanten uit verschillende culturen. Bij het chanten kunnen ook boventonen ontstaan, zoals op sommige filmpjes te horen valt. 

Klassiek Vedisch chanten uit India, monotoon en ritmisch zingen van oude Vedische teksten:


 

Melodische chanten van bepaalde mantra’s: Om shanti


 

Chanten op een toon en op een lange uitademing, improvisatie’s van Iocob:


 

Inuit, eskino traditionele chant:


 

Klassieke Tibetaanse chant:


 

Tibetaanse klassieke tekst:


 

Lakota native American song van de Indianen:


 

Icaros van ayahuasca sjamaan: ayahuasca is een geestverruimende drank uit de amazone, en de icaros zijn gezangen die tijdens een sessie gezongen worden door de sjamaan om de reis te begeleiden:


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.