Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Beroerte > Neuroacupunctuur

Neuroacupunctuur

Share |
YNSA brein en Basale kernen punten, Instituut voor neuroacupunctuur, JMKHNeuroacupunctuur is een vorm van acupunctuur die specifiek ingezet wordt bij de behandeling van neurologische ziekten en chronische pijn. Neuroacupunctuur is een verzamelterm voor diverse vormen van acupunctuur. Enkele vormen van neuroacupunctuur zijn de Japanse en de Chinese schedelacupunctuur, segmentale acupunctuur en electroacupunctuur.

Dr YamamotoNeuroacupuncturisten zijn acupuncturisten die zich specifiek toeleggen op de behandeling van patiënten met neurologische stoornissen. Dit om zo een brede ervaring op te doen met de behandelingseffecten van uiteenlopende acupunctuurtechnieken, en de mogelijkheden en onmogelijkheden ervan goed te leren kennen.

Chinese schedelacupunctuur, ook wel in het engels ‘scalp acupuncture’ of ‘skull acupuncture’ genoemd, is de eerst ontwikkelde vorm van neuroacupunctuur. Deze vorm is ontwikkeld door een groep arts-acupuncturisten in China, die zich bezig hielden met de behandeling van neurologische stoornissen. Zij waren ontevreden over de effecten van de klassieke Chinese acupunctuur bij deze aandoeningen. Er zijn in de afgelopen 70 jaar in China 4 vormen van schedelacupunctuur ontwikkeld, die gebaseerd zijn op verschillende ideeën.

Er zijn binnen de neuroacupunctuur ook bijzondere ‘recepten’ voor de behandeling van bijvoorbeeld complexe pijnsyndromen. Als voorbeeld noemen we de 7 externe Draken en Duivel behandeling bij de Sudeck dsytrofie (een regionaal pijnsyndroom). Dit is een heel klassieke behandeling, waarbij 7 naalden gedurende 30 minuten geplaatst worden in de punten DM 20, blaas 11, 23 en 62. Volgens de literatuur kan dit leiden tot vrijwel totale pijnstilling!

Voorbeeld van een patient met uitbehandelde pijn 


 

Beoordeling

Acupunctuur is veilig en effectief voor een groot aantal aandoeningen. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de specifieke werkzaamheid van bijzondere onderdelen van de acupunctuur, zoals de neuroacupunctuur. De indruk bestaat dat de effectiviteit tenminste vergelijkbaar is met de effectiviteit van de klassieke Chinese acupunctuur. En mogelijk zelfs bij pijnklachten iets sneller en effectiever.

Literatuur

 • Keppel Hesselink JM, Kopsky DJ. Neuroacupunctuur I. De Chinese schedelacupunctuur, een onderdeel van de neuroacupunctuur.Ned. Tijdschr. Acup. 2004;27:5-11.
 • Kopsky DJ, Keppel Hesselink JM. Acupunctuur: een goede behandeling voor angst en angstgerelateerde stoornissen. Huang Ti 2004;26:(4):36-37
 • Keppel Hesselink JM, Kopsky DJ. Neuroacupunctuur. Een moderne acupunctuurvorm voor de behandeling van pijnen en neurologische aandoeningen. Tijdschrift Integrale Geneeskunde 2004;20:49-57.
 • Keppel Hesselink JM, Kopsky DJ. MS behandelen met neuroacupunctuur MS info 2003; 2(6)14-15.
 • Keppel Hesselink JM, Kopsky DJ. Het behandelen van multipele sclerose met Neuroacupunctuur. MenSen 2003;11:14-16
 • Kopsky DJ, Keppel Hesselink JM. Migraine optimaal te behandelen met acupunctuur Huang Ti 2004;26:(2):38-40.
 • Keppel Hesselink JM, Kopsky DJ. Acupunctuur en migraine. Ned. Tijdschr. Acup. 2004;27(2):29-31
 • Neuroacupunctuur en Parkinson: een NAAV scriptie
 • Ogal HP, Maric-Oehler W: Neue Schädelakupunktur nach Yamamoto (YNSA) II,Behandlung von Erkrankungen des Bewegungsapparates mit den BSIS-Punkten. Videokassette; KVM;Marburg ;(1996)
 • Ogal HP,Maric-Oehler W: Neue Schädelakupunktur nach Yamamoto (YNSA) IV,Behandlung von Erkrankungen des Bewegungsapparates u. funktionellen Störungen mit den YPSILON- u. BASIS-Punkten.(Videokassette);KVM;Marburg (1996)
 • Yamamoto T: YNSA-Yamamoto NEW SCALP ACUPUTURE; Springer Japan Publishing Inc.(1998)
 • Yamamoto T, Maric-Oehler W: Yamamoto Neue Schädelakupunktur.Chun-Jo;Freiburg i.Br.;(1991)
 • Thomas Schockert, MD Effectiveness Of Yamamoto New Scalp Acupuncture (YNSA) For The Relief Of Pain OfThe Locomotor System: An Open,Prospective, Topometrically Controlled Study

  Sites

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. j.vandommelen schreef:

  Is er iets bekend of neuroacupunctuur ernstige spraakproblemen na CVA’s kan verminderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.