Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Beoordeling > KEUZEWIJZER Alternatieve Behandelwijzen

KEUZEWIJZER Alternatieve Behandelwijzen

Share |

medische_diagnose_raad_voor_de_volksgezondheid_en_zorg.jpg

iocob_keuzewijzer
Patiëntenkeuzewijzer (PDF)

Stichting IOCOB ontwikkelde een keuzewijzer om patienten te helpen een goede keuze te maken als ze overwegen om een alternatieve behandelwijze toe te voegen aan de behandeling. Deze keuzewijzer is bedoeld om het kaf van het koren te scheiden.

In het advies (2005) van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg met de titel 'Medische Diagnose: kiezen voor deskundigheid' werd de keuzewijzer van stichting IOCOB al opgenomen.

5 hoofdvragen

De eerste 5 hoofdvragen moeten in ieder geval met ”JA” beantwoord worden.

 • Zijn er meerdere centra in het land die deze therapie leveren?

Als het om slechts één of enkele geïsoleerd werkende therapeut(en) of centrum gaat, is dat niet gunstig.

 • Is de prijs redelijk?

Het is normaal dat aansluitend aan de behandeling of een rekening gestuurd wordt, of een éénmalig consult contant afgerekend wordt. Als vooraf echter veel betaald moet worden, is dat een ongunstig teken.

 • Is er schriftelijke achtergrondinformatie beschikbaar over de therapie en de indicaties waarvoor de therapie ingezet wordt?

Geen informatie maakt de therapie verdacht.

 • Wordt er een reëel beeld geschetst van wat de patiënt mag verwachten van de therapie en hoe lang de therapie duurt?

Als beweerd wordt dat de ziekte voor een groot deel genezen kan worden zonder enige ondersteunende documentatie is dat een ongunstig teken. Spreek tijdens het eerste consult duidelijk af wat het behandeldoel is, binnen een duidelijk afgrensbare tijd. Als dat doel niet bereikt is binnen die tijd, stop dan de therapie.

 • Voelt het goed om met deze therapeut deze behandeling te starten?

Er moet al in de eerste ontmoeting tussen therapeut of arts een goed contact zijn. Zo niet dan is dit geen gunstig teken. Dan kan men beter niet verder gaan met de therapie.

10 aanvullende vragen

Na het positief beantwoorden van de eerste 5 vragen, zijn hier 10 aanvullende vragen, om een completer beeld te krijgen. Tenminste 7 van de 10 vragen met ”JA” beantwoord is een gunstig teken.

 • Zijn het artsen of gediplomeerde paramedici die de behandeling uitvoeren?

Experimentele behandelingen worden namelijk nog wel eens uitgevoerd door mensen die geen medische of paramedische opleiding hebben, maar wel met een witte jas lopen en zich dokter laten noemen, ook dat is een ongunstig teken.

 • Wordt het geheel of een deel van de kosten vergoed door de ziektekostenverzekeraars?

Als de ziektekostenverzekeraars niets vergoeden, terwijl wel een aanvullende polis is afgesloten, gaat het meestal om een experimentele therapie met weinig kans van slagen.

 • Is de therapie beschikbaar in een centrum in de westerse landen?

Als er ver gereisd moet worden en de (dure) therapie wordt als kuur van dagen of weken aaneengesloten gegeven in centrum in een buitenland zoals bijvoorbeeld Brazilië of Mexico, is dat een ongunstig teken.

 • Zijn er verenigingen van therapeuten die deze behandeling uitvoeren en is er op het internet daarover informatie te vinden?

Dit is een belangrijke vraag voor Nederlandse artsen of therapeuten. De artsen-acupuncturisten in Nederland zijn bijvoorbeeld verenigd in de NAAV (Nederlandse Artsen Acupuncturisten Vereniging). Als er geen verenigingen zijn, is de therapie meestal nog in een zeer vroege experimentele fase en is er geen duidelijke informatie over de werking, de veiligheid en de kosten-effectiviteit.

 • Zijn behandelprotocollen aanwezig en ter inzage?

Indien dit niet zo is, is dat geen goed teken, vooral niet als het om een dure experimentele behandeling gaat.

 • Is er schriftelijk overleg tussen de experimentele behandelaar en behandelende specialist of huisarts?

Het is een goed teken als de behandelaar de specialist of huisarts van de therapie en de therapiedoelen op de hoogte stelt.

 • Is er een vervanging geregeld als de therapeut ziek of afwezig is?

Zonder vervangingsregeling is de kans op adequate behandeling klein.

 • Is de behandeling kosten-effectief?

Als er vele duizenden euro’s per jaar betaald moet worden, moet de effectiviteit ook behoorlijk zijn De patiënt moet het gevoel hebben dat de kosten en de baten met elkaar in evenwicht zijn. Zijn de diploma’s van de therapeut ter inzage (artsenbul, diploma fysiotherapeut etc.)?

Indien de therapeut geen opleidingscertificaten kan laten zien, is dat geen goed teken.

 • Is er wetenschappelijk onderzoek verricht naar de therapie (zie op het internet in ‘Pubmed’)?

Afwezigheid van literatuur over de behandeling in databanken zoals ‘Medline’ of ‘Pubmed’ op het internet is een ongunstig teken.

Berichten

 1. Erik schreef:

  Misschien een idee voor IOCOB:

  bij elke bespreking van een therapie de algemene kenmerken van de therapie invullen als op een invulformulier.

  Alleen de therapeut/cliniek afhankelijke vragen over vervanging, betaling en ‘de klik’ dient de zich informerende patient zelf in te vullen.

 2. Hetty schreef:

  Heb de keuzewijzer bekeken. Ben er niets wijzer van geworden! Ik dacht dat ik nu kon vinden welke alternatieve therapie bij welke klacht helpt…
  Als ik al deze vragen eerst moet gaan stellen/onderzoeken ben ik een week bezig!
  Gelukkig heeft een andere stichting dat al gedaan en kan je bij de Infolijn AG wel hulp krijgen bij het maken van een goede en veilige keuze! http://www.infolijn-ag.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.