Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Yoga > Pranayama Yoga

Pranayama Yoga

Pranayama Yoga is een onderdeel van de Yoga, waarbij de ademhaling centraal staat. Hier ziet u een voorbeeld van een ademhalingsyoga sessie.


 

Het merendeel van de pranayama-oefeningen leggen de nadruk op het verlengen en vasthouden van de ademhaling. In sommige gevallen kan de uitademing bijvoorbeeld tweemaal zo lang duren als de inademing en het vasthouden van de ademhaling (kumbhaka) wel viermaal zo lang. Een ander belangrijk uitgangspunt van pranayama is de neusademhaling. In de neus wordt de lucht gezuiverd, verwarmd en vochtiger gemaakt en worden geuren waargenomen. Het ademen door de neus is daarom gezonder dan de mondademhaling. Mystiek beschouwd, is het opsnuiven van prana de belangrijkste reden om door de neus te ademen.

Pranayama Yoga is een onderdeel van de Yoga, waarbij de ademhaling centraal staat. Hier ziet u een voorbeeld van een ademhalingsyoga sessie. Pranayama (Sanskriet: m., प्राणायाम (Devanagari), prāṇāyāma (IAST); prāṇā = "levenskracht", yāma = "beheersing"), is een term uit de yogabeoefening waarmee de beheersing van de ademhaling wordt bedoeld. Pranayama leidt tot een diepe ontspanning en bij regelmatig uiteoefenen zal de ademhaling steeds langzamer worden.


 


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.