Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Lichaamswerk > Holotropisch ademen

Holotropisch ademen

Share |
Holotropisch ademen is een techniek die op rebirthen lijkt en die ingangen biedt om in contact te komen met diepere lagen in jezelf. Het is een bewustzijnsverruimende techniek die wat lijkt op de oude LSD therapie. 

Stanislav Grof, leerling van Freud, psychiater en grondlegger van het holotropisch ademenHolotropische ademen wordt tegenwoordig wat vaker ingezet, meestal samen met bepaalde meditatie technieken. Holotropisch ademen kan als volgt worden omschreven.

De holotropische ademtechniek is een krachtige methode voor zelfexpressie en heling. De naam ‘holotropisch’ komt uit het Grieks en betekent ‘bewegen naar heelheid’. De methode werd in het midden van de jaren zeventig ontwikkeld door Stanislav en Christina Grof na studie van authentieke, spirituele geloofssystemen, en integreert inzichten uit de transpersoonlijke en de dieptepsychologie met de mystieke tradities van de wereld.”

In zijn boek Psychology of the Future zegt Stanislav Grof over de methode:

‘In de holotropic staat van bewustzijn kunnen we de nauwe grenzen van het lichaamsego transcenderen en onze volledige identiteit van ons (ware) zelf weer terugvinden.’

Het proces van het holotropisch ademwerk is erg simpel. In een veilige omgeving wordt door middel van intensieve ademhaling in combinatie met evocatieve muziek een ongewone staat van bewustzijn opgeroepen. Door deze ongewone staat van bewustzijn binnen te dringen wordt er een natuurlijk innerlijk healingsproces van de individuele psyche geactiveerd.

Het holotropic proces richt zich vooral op het inzicht krijgen in de beperkende overtuigingen en vooroordelen die we in ons leven opdoen. De lichamelijke reacties tijdens het proces worden gerelateerd aan de verschillende fasen tijdens onze geboorteproces. Via het opnieuw laten gebeuren van bepaalde reactiepatronen ontstaat meer ruimte en ontspanning. Het gaat eigenlijk om een vorm van bewustzijnsveruiming zonder psychedelische middelen.

Holotropisch ademen is een techniek die we rekenen tot de transpersoonlijke psychologie en psychiatrie.[1]


Beoordeling

De waarde van holotropisch ademen zal men zelf moeten onderzoeken. Holotropisch ademen krijgt geen stoplicht van IOCOB omdat onderzoek naar de effecten van dit soort methoden op een traditionele manier eigenlijk onmogelijk is. Het lijkt een zeer waardevolle methode om onbewuste remmingen te leren kennen en te leren transformeren.

Video’s

Grof en holotropisch ademen

Grof en de holotropische mind

Sites

Referentie

[1] Walach H, Kohls N, Belschner W. | [Transpersonal psychology -- psychology of consciousness: chances and problems]. | Psychother Psychosom Med Psychol. | 2005 Sep-Oct;55(9-10):405-15.

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. J. Holtrop schreef:

    Zelf doe ik met leerlingen reflectieoefeningen.
    Ik vond deze site holotropie omdat dat verdacht veel op mijn achternaam Holtrop aansluit.
    Jan Holtrop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *