Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Acupunctuur helpt bij IVF!

Acupunctuur helpt bij IVF!

Acupunctuur helpt bij IVF! Bij in vitro fertilisatie!. Dat berust toch echt niet op suggestie meer. De nieuwste bevindingen van een Nederlandse onderzoeksgroep onder leiding van Lex Bouter, nu de rector magnificus van de VU, tonen aan dat acupunctuur de kans op geboorte en zwangerschap vergroot. Dit opzienbarende resultaat werd op 8 februari gepubliceerd in de BMJ, een vooraanstaand medisch tijdschrift. Acupunctuur werd gegeven tijdens de IVF-procedure. 
 

Via de link in de zin hierna kunt u direct het oorspronkelijke artikel lezen. Deze meta-analyse bestudeerde de effecten bij meer dan 1300 vrouwen en staat als een huis.[1] De effectiviteit was duidelijk klinisch relevant en significant meetbaar en hiermee is een nieuwe indicatie van acupunctuur nu eenduidig bewezen. EBM acupunctuur. Het bestaat toch.

Er waren al veel studies op dit gebied gepubliceerd. [2] [3] Ook de pijn tijdens de IVF procedure, als het eitje opgezogen wordt, kan duidelijk verminderen door acupunctuur. [4][5]

Eerder dit jaar demonstreerde onderzoekers met een even zware meta-analyse dat acupunctuur werkzaam is bij postoperatieve misselijkheid en braken.

De kogel is volgens IOCOB nu echt door de kerk, acupunctuur is niet meer alternatief!

Referentie

[1] Manheimer E, Zhang G, Udoff L, Haramati A, Langenberg P, Berman BM, Bouter LM. | Effects of acupuncture on rates of pregnancy and live birth among women undergoing in vitro fertilisation: systematic review and meta-analysis. | BMJ. | 2008 Mar 8;336(7643):545-9. doi: 10.1136/bmj.39471.430451.BE. Epub 2008 Feb 7.

[2] Anderson BJ, Haimovici F, Ginsburg ES, Schust DJ, Wayne PM. | In vitro fertilization and acupuncture: clinical efficacy and mechanistic basis. | Altern Ther Health Med. | 2007 May-Jun;13(3):38-48.

[3] Johnson D. | Acupuncture prior to and at embryo transfer in an assisted conception unit--a case series. | Acupunct Med. | 2006 Mar;24(1):23-8.

[4] Humaidan P, Brock K, Bungum L, Stener-Victorin E. | Pain relief during oocyte retrieval--exploring the role of different frequencies of electro-acupuncture. | Reprod Biomed Online. | 2006 Jul;13(1):120-5.

[5] Dieterle S, Ying G, Hatzmann W, Neuer A. | Effect of acupuncture on the outcome of in vitro fertilization and intracytoplasmic sperm injection: a randomized, prospective, controlled clinical study. | Fertil Steril. | 2006 May;85(5):1347-51. Epub 2006 Apr 17.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.