Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Brandnetelwortel voor prostaathypertrofie

Brandnetelwortel voor prostaathypertrofie

Brandnetels......dacht je dat je je daaraan alleen kan irriteren? Nee, het is ook zinnig als kruid bij moeilijk plassen door een lastige prostaat... Neem dan wel de wortel.... en niet de bladeren! Er zijn verschillende plantaardige middelen die bij klachten van goedaardige prostaathypertrofie ingezet kunnen worden. Brandnetelwortelpreparaten worden ook genoemd als zinvol in een grote studie met meer dan 600 patienten die gedurende 6 maanden brandnetelpreparaat slikten.

Na een half jaar bleek brandnetel significant de symptomen van goedaardige prostaat hypertrofie te verminderen.[1] Ook de objectieve maten zoals kracht van het plassen en de hoeveelheid urine die niet uitgeplast werd, veranderden alle in positieve zin. In een tweede studie, met wederom enkele honderden patienten werd de combinatie van brandnetelwortel met Sabal (fruitextract van de zaagbladpalm) getoetst op werkzaamheid en veiligheid. Ook hier bleek dat het combinatiemiddel positieve en statistisch significante effecten had op symptomen van benigne prostaathypertrofie. De bijwerkingen waren mild tot afwezig.[2] In een Duitsel studie bleek de combinatie even effectief te zijn als een regulier middel (tamsulosine).[3] De combinatie brandnetelextract met Saw Palmetto extract bleek net zo effectief te zijn als het reguliere middel finasteride in een studie met 431 mannen met goedaardige prostaathypertrofie. De bijwerkingen waren echter alleen minder bij de kruiden.[4]

Een kwalitatieve bespreking (januari 2008) was sceptisch van toon, maar daar hadden de auteurs de eerste studie niet in de bespreking meegenomen.[5] Een andere bespreking noemde 4 studies en was positiever qua conclusie.[6]

Beoordeling

De eerste studie demonstreerde duidelijk objectiveerbare en subjectieve positieve effecten van brandnetelwortel. De tweede studie alleen subjectieve effecten, objectieve effecten waren niet gemeten. Deze studie kwam uit Rusland. De kwaliteit van de studies is goed, maar er kan ruimte blijven voor enige twijfel. Vandaar een groen-oranje stoplicht voor brandnetelwortel bij BPH (benigne prostraat hypertrofie). Interacties en ernstige bijwerkingen werden niet gemeld.

Referentie

[1] Safarinejad MR. | Urtica dioica for treatment of benign prostatic hyperplasia: a prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study. | J Herb Pharmacother. | 2005;5(4):1-11.

[2] Lopatkin N, Sivkov A, Schläfke S, Funk P, Medvedev A, Engelmann U. | Efficacy and safety of a combination of Sabal and Urtica extract in lower urinary tract symptoms--long-term follow-up of a placebo-controlled, double-blind, multicenter trial. | Int Urol Nephrol. | 2007;39(4):1137-46. Epub 2007 Feb 15.

[3] Engelmann U, Walther C, Bondarenko B, Funk P, Schläfke S. | Efficacy and safety of a combination of sabal and urtica extract in lower urinary tract symptoms. A randomized, double-blind study versus tamsulosin. | Arzneimittelforschung. | 2006;56(3):222-9.

[4] Sökeland J. | Combined sabal and urtica extract compared with finasteride in men with benign prostatic hyperplasia: analysis of prostate volume and therapeutic outcome. | BJU Int. | 2000 Sep;86(4):439-42.

[5] Madersbacher S, Berger I, Ponholzer A, Marszalek M. | Plant extracts: sense or nonsense? | Curr Opin Urol. | 2008 Jan;18(1):16-20.

[6] [No authors listed] | Urtica dioica; Urtica urens (nettle). Monograph. | Altern Med Rev. | 2007 Sep;12(3):280-4.

Berichten

  1. peter veen schreef:

    weet u ook of de combienatie sabal/brandnetelwortel in pilvorm of anderszins is te verkrijgen.
    vrgr peter veen

  2. B. de Jonge schreef:

    Ik zou ook graag willen weten of dit verkrijgbaar is en waar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.