Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Boswellia: veelbelovend bij reuma, colitis en oedemen

Boswellia: veelbelovend bij reuma, colitis en oedemen

boswellia_serrata.jpgWierook heelt! Niet alleen in de kerk, maar vermoedelijk ook binnen de geneeskunde. Toen IOCOB in 2008 een Duitse arts hoorde spreken over de werking van wierook bij reuma, werden de lachspieren getriggerd. Maar....Er zit waarheid in. Binnen de natuurgeneeswijze in Duitsland heeft een wierook preparaat al een vast plaats gekregen.

Nieuwe studies met Boswellia 

Er zijn de laatste jaren veel nieuwe studies beschikbaar gekomen die allen een positieve werking laten zien van Boswellia, ook bijvoorbeeld bij osteoartrose. [1] [2] [3]

Voor patienten met reumatische artritis, colitis ulcerosa an de ziekte van Crohn is een interessant preparaat beschikbaar gekomen. Daar wordt op dit moment op verschillende plaatsen verder onderzoek naar gedaan. Dit preparaat is een plantaardig geneesmiddel uit de ayurvedische geneeskunde, dat hetzelfde effect heeft als corticosteroiden en de basis vormt van wierook! Wierook wordt gewonnen uit de wierookboom, die in droge streken van o.a. India veel voorkomt. Daarvan is gomhars een van de belangrijkste ingredienten van de wierook. Gomhars komt van een wierookboom, behorende tot de familie van de Boswellia. En een ayurvedisch plantaardige preparaat afkomstig van die boom werd enkele jaren geleden zelfs in ontwikkeling genomen als zogenaamd weesgeneesmiddel voor de behandeling van hersenzwelling (oedeem) bij hersentumoren.

Bij deze middelen is er maar één goed opgezette klinische positieve studie nodig om het als geneesmiddel geregistreerd te krijgen. Normaliter zijn er twee klinische studies nodig, waaruit blijkt dat een geneesmiddel meer effect heeft dan een placebo.

Uit de hars

Door in de bast van deze bomen te kerven komt sap vrij dat bestaat uit gomhars en olie. Uit dit sap vormen zich korrels die na ongeveer drie weken van de boomstam geplukt kunnen worden. Dat zijn dan zuivere wierookkorrels, die direct gebruikt kunnen worden en die de basis vormen van een plantaardig middel die in India ingezet worden tegen colitis ulcerosa, artritis en andere aandoeningen die gebaseerd zijn op ontstekingsreacties van het lichaam. Het middel is echter in de Westerse landen zeer onbekend.

Wierook en de ayurveda

Het gebruik van wierookhars als therapie stamt uit de ayurvedische geneeskunde en werd vroeger al gebruikt tegen allerlei ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis en darmontstekingen. Als men een langere tijd dit middel inneemt, dan kunnen sommige patienten duidelijk bespeuren dat de klachten verbeteren en dit zonder de bijwerkingen van corticosteroiden.[4]

Eén van de eerste reumatologen, dr. Wolfgang Brückle, chefarts van de reumakliniek "Sonnengarten" in Bad Nenndorf (her)ontdekte dit aspect van de plant dat het wierookpreparaat ontstekingsremmend werkt, zonder de bekende bijwerkingen van de steroiden.

In Bad Ems sprak IOCOB met de chefarts van een natuurgeneeskundige kliniek, en binnen die kliniek was vooral bij reuma veel ervaring opgebouwd met Boswellia. Hij gaf aan dat hij in staat was bij reuma de corticosteroiden langzaam te verminderen en te vervangen door Boswellia serrata. Dat gaat niet altijd, maar in een deel van de gevallen dus wel. Dan blijft de bloedbezinking ook laag, zo verzekerde hij IOCOB.

Het werkingsmechanisme

De werking is farmacologisch onderzocht en berust op het remmen van het ontstekingsproces via de zogenoemde leucotriënen-remming. Leucotriënen zorgen in het lichaam voor het aanwakkeren en onderhouden van het ontstekingsprcoces. Boswelliazuren remmen het enzym, 5-lipoxygenase die een sleutelrol speelt in de aanmaak van leucotriënen.[5] De werking ervan lijkt verder op die van aspirine-achtige stoffen. In 2008 werd ontdekt dat Boswellia als zogenaamde COX-1 remmer werkt.[6] Ook remmen Boswelliazuren in mindere mate COX-2. COX is een groep enzymen die de synthese van prostaglandines voor hun rekeningn nemen. Ook prostaglandines zijn betrokken bij ontstekingsprocessen. Wanneer in de studie arachidonzuur of Ibuprofen werd aangeboden, werd de COX remming opgeheven, doordat Boswellia werd afgestoten van de COX. Aspirine heeft een vergelijkbare werking op COX. In sterke mate remt aspirine COX-1 waardoor de bloedplaatjes niet samenklonteren, en in mindere mate COX-2 wat een onstekingsremmend effect heeft. De auteurs waren enthousiast over het werkingsmechanisme:

It may mediate their anti-inflammatory actions not only by suppression of lipoxygenases, but also by inhibiting cyclooxygenases, preferentially COX-1.

De remming van COX-1 kan maagbloedingen geven. Het is in de literatuur echter nooit beschreven dat door het innemen van Boswellia maagbloedingen werden veroorzaakt. Waarschijnlijk komt dit doordat de remming van COX-1 reversibel is en niet zo sterk als de pijnstillende stof Ibuprofen, waarvan het wel bekend is dat deze stof maagbloedingen kan veroorzaken. Boswellia heeft nagenoeg geen bijwerkingen. Soms kunnen milde maagdarmklachten optreden, zoals zuurbranden, misselijkheid en diarree.[7][8]

De moleculen die deze beoogde werking hebben, komen uit de familie van de zogenaamde pentacyclische triterpenen. De twee sterkst werkende moleculen binen die groep van terpenen zijn 11-keto-beta-boswellic acid (KBA) en 3-acetyl-11-keto-beta-boswellic acid (AKBA). We spreken van boswellia zuren.

Maar er is veel meer muziek voor Boswellia toepassingen. Het mechanisme zou ook bij aderverkalking zinvol kunnen zijn, bleek uit dierproeven.[9] Om dat klinisch te bewijzen is echter vrijwel onmogelijk, omdat daarvoor hele lange en dure studies gedaan moeten worden.

Bij veel ziektebeelden die gekenmerkt worden door chronische ontstekingen vindt men een verhoogd leucotriënengehalte.

Hier volgen een serie ziekten waarbij natuurartsen denken wierookhars in te kunnen zetten:[10]

Asthma, allergische aandoeningen, rhinitis (neusslijmvliesontsteking), door allergie veroorzaakte bindweefselontsteking.

Bot- en weefselziekten: rheumatoïde arthritis, lupus erythematodes (auto-immuunziekte met onbekende oorzaak), allerlei auto-immuunziektes, jicht, lyme, arthritis (reumatische ziekte ten gevolge van de late gevolgen van een tekenbeet).[11]

Huidziekten: psoriasis, urticaria (netelroos)

Ziekten van het maagdarmstelsel: darmontstekingen zoals colitis ulcerosa, ziekte van Crohn. buikspeekselklierontsteking.[12] Zelfs MS wordt sporadisch genoemd.

Biologische beschikbaarheid

Er is wel een klein addertje onder het gras. De actieve ingredienten, de zogenaamde boswellic acids (BA), of Boswellia zuren, die veel voorkomen in de hars, hebben weliswaar duidelijke ontstekingsremmende eigenschappen, maar er is heel weinig bekend over het gedrag van deze stoffen na het innemen ervan. Er bestaat het vermoeden dat deze stoffen moeilijk door het lichaam opgenomen kunnen worden. Met andere woorden, de biologische beschikbaarheid is vermoedelijik niet optimaal.[13] In 2005 werd er een studie gepubliceerd, waaruit bleek dat de formulering die daar onderzocht werd in ieder geval wel boswelliazuren afleverde in de hersenen.[14]

In een andere studie bij colitis ulcerosa konden Boswelliazuren ook gemeten worden in het bloed.[15]

Boswellia serrata extract erkend als weesgeneesmiddel

Op 21 oktober 2002 heeft de Europese Commissie het Boswellia-extract van een Duitse producent als weesgeneesmiddel toegelaten voor onderzoek naar de werkzaamheid bij de behandeling van peritumoraal oedeem (vocht rond de tumoren) bij hersentumoren. Dit naar aanleiding van een studie bij patienten, waaruit bleek dat de oedeem rond de hersentumoren afnam.[16]

Deze aandoening kent in de EU ongeveer 55.000 patiënten. De standaardmedicatie die momenteel wordt gegeven bestaat uit glucocorticoïden die echter op de lange termijn ernstige bijwerkingen met zich meebrengen. Van het Boswellia-extract is bekend dat het remmend werkt op de productie van leukotriënen, de lichaamseigen stoffen die veel bijdragen aan de oedeemvorming. Verwacht wordt dat Boswellia-extracten beter zullen worden verdragen.

Voor de behandeling van hersenzwelling bij hersentumoren is het als weesgeneesmiddel in Duitsland onderzoek. Niet de makkelijkste indicatie! Zou fytotherapie dan toch zinvol zijn…..

Helaas heeft de firma die het ontwikkelde de ontwikkeling in 2008 moeten stilzetten, omdat de klinische studies te duur waren, en er geen grote farmaceutische industrie te vinden was, die mee wilde investeren.

De originele tekst van de Europese registratie luidt:

COMMITTEE FOR ORPHAN MEDICINAL PRODUCTS PUBLIC SUMMARY OF POSITIVE OPINION FOR ORPHAN DESIGNATION OF boswellia serrata resin extract for the treatment of peritumoral oedema derived from brain tumours On 21 October 2002, orphan designation (EU/3/02/117) was granted by the European Commission to Pharmasan GmbH, Germany, for boswellia serrata resin extract for the treatment of peritumoral oedema derived from brain tumours.

De Duitse producent van het geneesmiddel Boswelan meldde:

Die Anwendung von Weihrauchharz hat ihren Ursprung in der traditionellen Ayurveda-Medizin. In Indien (Botanik) wird das Weihrauchharz seit Jahrhunderten bei Rheuma- und Darmerkrankungen (Therapiemöglichkeiten) eingesetzt. Bei Boswelan® handelt es sich um eine echte Neuzulassung, so dass das Boswellia Projekt alle Aspekte der pharmazeutischen Entwicklung abdecken muss.

Schwerpunkt der klinischen Forschung bildet die Untersuchung zur entzündungshemmenden Wirkung von Weihrauch bei der Erkrankung Morbus Crohn für die systemische Anwendung (innerhalb des menschlichen Körpers).

Die Boswellia Projektplanung sieht vor, die klinischen Prüfungen und Studien 2006 bis 2007 abzuschließen, um dann die europäische Zulassung von Boswelan® zu beantragen. Die Zulassung wird bewirken, dass Ärzte bei bestimmten Krankheitsbildern in der Lage sind, Boswelan® zu verschreiben.

Vertaling: Het gebruik van wierookhars heeft zijn oorsprong in de traditionele Ayurvedische geneeskunde. In India wordt de wierookhars al honderden jaren bij reuma en darmziekten gebruikt. Het project Boswelan® gaat voor geneesmiddelregistratie, die alle aspecten van de farmaceutische werking moet overhandigen.

De klinische studie richt zich op de ontstekingswerkende effecten van wierook bij de ziekte van Chrohn, bij het oraal innemen van deze stof. De planning is om de klinische studies in 2007 af te ronden en dan aan te dragen voor de Europese toelating. De toelating zorgt ervoor dat artsen de mogelijkheid hebben, om bij bepaalde ziekten Boswelan voor te schrijven.

Jammer dat de ontwikkeling is stil komen liggen door een gebrek aan doorstartfinanciering.

Dosering: 400 mg capsules, 3 maal daags 1 capsule tot maximaal 3 maal 3 capsules per dag. Totale dagdosering is 3,6 gram van het extract om een duidelijke werkzaamheid te kunnen verwachten.

Beoordeling

Er is genoeg bewijs dat Boswellia veilig is. Het werd tot voorkort zelfs onderzocht als een weesgeneesmiddel voor een bepaalde indicatie, hersenzwelling bij kanker metastases. Maar we hebben natuurlijk niet veel inzicht in de lange termijn veiligheid. Dat is iets wat we alleen bij farmaceutische middelen precies weten, door de registratie eisen.

Er zijn verschillende producenten van Boswellia. We weten niet of het product wat in Duitsland toegelaten is dezelfde eigenschappen heeft als het voedingssupplement Boswellia van de supplementenproducenten. Het zou kunnen zijn dat de biologische beschikbaarheid van deze varianten verschillen van elkaar.

Voor vrijwel alle ziektes is nog niet voldoende onderzoek gedaan zodat we per indicatie 2 positieve studies hebben, maar hier geldt het voordeel van de twijfel. De waarnemingen van een groot aantal natuurartsen in Duitsland en traditionele artsen in India geven positieve berichten.

Vandaar een oranje stoplicht voor colitis, Crohn en reuma. Patienten kunnen het proberen, maar wel graag melden aan de huisarts over reumatoloog! Want het is een middel met duidelijke biologische activiteit.

Monografie

Referentie

[1] Vishal AA, Mishra A, Raychaudhuri SP. | A double blind, randomized, placebo controlled clinical study evaluates the early efficacy of aflapin in subjects with osteoarthritis of knee. | Int J Med Sci. | 2011;8(7):615-22. Epub 2011 Oct 12.

[2] Sengupta K, Krishnaraju AV, Vishal AA, Mishra A, Trimurtulu G, Sarma KV, Raychaudhuri SK, Raychaudhuri SP. | Comparative efficacy and tolerability of 5-Loxin and AflapinAgainst osteoarthritis of the knee: a double blind, randomized, placebo controlled clinical study. | Int J Med Sci. | 2010 Nov 1;7(6):366-77.

[3] Sengupta K, Alluri KV, Satish AR, Mishra S, Golakoti T, Sarma KV, Dey D, Raychaudhuri SP. | A double blind, randomized, placebo controlled study of the efficacy and safety of 5-Loxin for treatment of osteoarthritis of the knee. | Arthritis Res Ther. | 2008;10(4):R85. doi: 10.1186/ar2461. Epub 2008 Jul 30.

[4] Basch E, Boon H, Davies-Heerema T, Foppo I, Hashmi S, Hasskarl J, Sollars D, Ulbricht C. | Boswellia: an evidence-based systematic review by the Natural Standard Research Collaboration. | J Herb Pharmacother. | 2004;4(3):63-83.

[5] Ammon HP, Safayhi H, Mack T, Sabieraj J. | Mechanism of antiinflammatory actions of curcumine and boswellic acids. | J Ethnopharmacol. | 1993 Mar;38(2-3):113-9.

[6] Siemoneit U, Hofmann B, Kather N, Lamkemeyer T, Madlung J, Franke L, Schneider G, Jauch J, Poeckel D, Werz O. | Identification and functional analysis of cyclooxygenase-1 as a molecular target of boswellic acids. | Biochem Pharmacol. | 2008 Jan 15;75(2):503-13. Epub 2007 Sep 14.

[7] Kimmatkar N, Thawani V, Hingorani L, Khiyani R. | Efficacy and tolerability of Boswellia serrata extract in treatment of osteoarthritis of knee--a randomized double blind placebo controlled trial. | Phytomedicine. | 2003 Jan;10(1):3-7.

[8] Gupta I, Parihar A, Malhotra P, Gupta S, Lüdtke R, Safayhi H, Ammon HP. | Effects of gum resin of Boswellia serrata in patients with chronic colitis. | Planta Med. | 2001 Jul;67(5):391-5.

[9] Cuaz-Pérolin C, Billiet L, Baugé E, Copin C, Scott-Algara D, Genze F, Büchele B, Syrovets T, Simmet T, Rouis M. | Antiinflammatory and antiatherogenic effects of the NF-kappaB inhibitor acetyl-11-keto-beta-boswellic acid in LPS-challenged ApoE-/- mice. | Arterioscler Thromb Vasc Biol. | 2008 Feb;28(2):272-7. Epub 2007 Nov 21.

[10] Ammon HP. | Boswellic acids in chronic inflammatory diseases. | Planta Med. | 2006 Oct;72(12):1100-16.

[11] Chrubasik JE, Roufogalis BD, Chrubasik S. | Evidence of effectiveness of herbal antiinflammatory drugs in the treatment of painful osteoarthritis and chronic low back pain. | Phytother Res. | 2007 Jul;21(7):675-83.

[12] Madisch A, Miehlke S, Eichele O, Mrwa J, Bethke B, Kuhlisch E, Bästlein E, Wilhelms G, Morgner A, Wigginghaus B, Stolte M. | Boswellia serrata extract for the treatment of collagenous colitis. A double-blind, randomized, placebo-controlled, multicenter trial. | Int J Colorectal Dis. | 2007 Dec;22(12):1445-51. Epub 2007 Sep 2.

[13] Krüger P, Daneshfar R, Eckert GP, Klein J, Volmer DA, Bahr U, Müller WE, Karas M, Schubert-Zsilavecz M, Abdel-Tawab M. | Metabolism of boswellic acids in vitro and in vivo. | Drug Metab Dispos. | 2008 Jun;36(6):1135-42. doi: 10.1124/dmd.107.018424. Epub 2008 Mar 20.

[14] Reising K, Meins J, Bastian B, Eckert G, Mueller WE, Schubert-Zsilavecz M, Abdel-Tawab M. | Determination of boswellic acids in brain and plasma by high-performance liquid chromatography/tandem mass spectrometry. | Anal Chem. | 2005 Oct 15;77(20):6640-5.

[15] Gupta I, Parihar A, Malhotra P, Singh GB, Lüdtke R, Safayhi H, Ammon HP. | Effects of Boswellia serrata gum resin in patients with ulcerative colitis. | Eur J Med Res. | 1997 Jan;2(1):37-43.

[16] Winking M, Sarikaya S, Rahmanian A, Jödicke A, Böker DK. | Boswellic acids inhibit glioma growth: a new treatment option? | J Neurooncol. | 2000;46(2):97-103.

Berichten

 1. marian schreef:

  Mijn zoon gebruikt nu al ongeveer een jaar of tien de wierookhars, 3 maal daags 2 capsules van 500 mg. ivm een toentertijd graad 4 oligo-astrocytoom tumor in zijn hoofd. Zijn levensverwachting was indertijd 3 tot 12 maanden. Hij gebruikt het nog steeds, nooit iets van bijwerkingen gemerkt.

 2. Dick schreef:

  Mijn broer heeft een hersentumor, waarschijnlijk gemetastaseerd melanoom, en heeft als behandeling een 1-malige stereotactische bestraling gehad. Het lijkt aan te slaan, maar de spraakproblemen houden nog aan waarschijnlijk door het aanwezige oedeem (volgens de behandelend arts). Gebruikt nu dexamethason en volgens arts is er geen alternatief. Is Boswellia te overwegen en waar kan ik het krijgen? Wellicht kan iemand met ”ervaring” hier meer over vertellen.

  1. inneke van herten schreef:

   lieve mevrouw,
   Ik ben inneke,
   ik heb sinds 7 maanden oseoperose,
   het was zo erg dat ik 14 centimeter kromp en een bochel heb, sinds de boswellia kruiden die ik bestel in de tuinen via internet.
   Leef ik weer, en mijn hersen functie is weer beter, ik kom zelfs uit mijn woorden.
   liefs inneke

  2. diana schreef:

   Artsen lopen 100 jaar achter en hebben totaal geen kennis van natuurlijke medicijnen. Wat je ook mankeert..alkaliseer het bloed en je geneest. Als het bloed te zuur is word je ziek! kurkuma,knoflook,zijn ontstekingsremmers en er zijn er veel meer. kijk op YouTube. maar wél biologisch en organisch, al het andere uit de supermarkt is gif, bewerkt dus!!! Wéét wát je eet!!

 3. Mara schreef:

  Goedendag ik zou graag info willen i v m Boswellia welk merk ik het beste kan gaan kopen klachten osteoperose en oedeem op rechter stemband hoop echt dat ik iets van u hoor m v g Hopeloos

  1. H. Kwee Liem schreef:

   Ik heb dikke darm ontsteking
   Welk merk is het beste en waar te koop

 4. boeckx joris schreef:

  waar vindt ik boswellia en hoelang moet ik gebruiken bij spierpijn in linkerschouder

 5. Shirley schreef:

  Hallo, ook ik ben benieuwd welk soort ik moet nemen? Er zijn er zoveel op de markt. Zelf heb ik artritus psoriatica.
  Groetjes Shirley

  1. Ine schreef:

   Ook ik ben opzoek naar een goedwerkend zuiver middel. Ik zie hier nog niemand een antwoord op geven. Groetjes

 6. Steina Poepjes Woudstra schreef:

  Ik heb al een tijd zenuw pijn in mijn benen en altijd gewrichtspijnen nu raden ze me aan boswellia te gebruiken ..doe ik hier goed aan..

  1. Sanne schreef:

   Heb je het nog uitgeprobeerd? Ben best benieuwd?

 7. Sanne schreef:

  Ik heb Colitis Ulcerosa. Als mijn ontsteking actief is, neem ik Boswellia. Het maakt niet uit welk merk, maar wel hoeveel gram erin zit. Het is het enige middel dat mij dan echt helpt zonder aan zwaardere medicijnen te moeten beginnen. Ik heb ook vaak een stijf gevoel in mijn lijf (bijwerking medicijnen vermoed ik), het mooie is dat dit dan ook minder wordt. Heb nog nooit bijwerkingen gehad van de Boswellia.
  Sinds een paar dagen probeer ik ook oregano olie. Naast een schimmel dodende functie, is het ook een super ontstekingsremmer. Ben benieuwd hoe mijn lijf hier op gaat reageren!

  1. Antje schreef:

   Hallo ik heb ook cu en wil ook boswellia gaan gebruiken.welk merk gebruikt u en hoeveel mg?

 8. jose dizy schreef:

  Ik heb vreselijke pijnen reuma -dystrofie -sonk aan mijn linkse been slik veel pijnstillers wilde graag weten of ik deze pillen kan gebruiken

  1. Marielle schreef:

   Het beste is dat u eerst begint met de oorzaak aan te pakken. Het vermijden van melkproducten, tarwe en varkensvlees. Deze voedingsmiddelen zijn de echte oorzaak van reuma, artrose,…

 9. jose dizy schreef:

  Heel graag bericht terug

 10. Ben schreef:

  Ik heb Colitis Ulcerosa. Van mijn MDL arts krijg ik zetpillen en korreltjes voorgeschreven.
  Sinds 3 maande gebruik ik Boswellia, en de door mijn arts voorgeschreven medicijnen heb ik laten staan. Boswellia werkt uitstekend!
  Beter dat dan die chemische medicijnen van mijn MDL arts.

  1. Rosalie schreef:

   Dag Ben,
   Ik zit met hetzelfde
   Welk merk gebruik je? Hoeveel gram/dag?
   Alvast bedankt voor je reactie.
   Met vriendelijke groeten,
   Rosalie

   1. Marielle schreef:

    Stop met alles dat de darmen kapot maakt en dat zijn tarwe, melkproducten en varkensvlees. Wat bij mij goed helpt tegen mijn doorlaatbare darmen is L-Glutamine.Glutamine is erg belangrijk voor het immuunsysteem, het vervult daar meerdere belangrijke functies. En meer dan 80% van ons immuunsysteem huist in onze darmen! Bij alle chronische darmproblemen kan je lichaam niet meer zelf dit zeer belangrijke aminozuur aanmaken en uit voeding halen!

   2. Marielle schreef:

    Glutamine is erg belangrijk voor het immuunsysteem, het vervult daar meerdere belangrijke functies.

    Zo kan het via omzetting in alfa-ketoglutaarzuur worden verbrand in de citroenzuurcyclus, maar ook is glutamine in de immuuncellen nodig voor de synthese van glutathion en DNA. Immuuncellen gebruiken grote hoeveelheden glutamine, zelfs in perioden wanneer er geen groot beroep wordt gedaan op het immuunsysteem. Op het moment van een immuunrespons echter, wanneer immuuncellen zich sterk moeten vermenigvuldigen en er allerlei antistoffen moeten worden aangemaakt, neemt het verbruik van glutamine dramatisch toe. Wanneer de lichaamseigen productie van glutamine dan tekortschiet, gaat het lichaam de eigen eiwitten gebruiken als bron van glutamine (met name de zogenaamde ‘Branched Chain Amino Acids’ uit spierweefsel en immunoglobulines). Dit heeft spierafbraak en een verminderde immuunrespons tot gevolg.

    * L-glutamine is met name essentieel voor de immuunfunctie in de slijmlagen van de luchtwegen en het maag-darmkanaal. In de slijmlaag van deze weefsels wordt met behulp van glutamine secretoir IgA (s-IgA) geproduceerd, dit type antilichaam is specifiek voor de immuunafweer in de mucosale lagen van het lichaam. Een tekort aan glutamine kan zo leiden tot een verminderde afweer tegen pathogenen in darm en luchtwegen.

    * Glutamine is belangrijk voor een gezonde darmfunctie, want het is nodig voor de continue heropbouw van de cellen van het darmepitheel (productie van energie, nucleïnezuren en andere essentiële stoffen), met name in de dunne darm. Deze cellen worden elke 3 tot 4 dagen volledig geregenereerd. Het belang van glutamine voor het darmepitheel wordt treffend geïllustreerd door het feit dat maar liefst 40% van het totale glutamineverbruik in de darm plaatsvindt. Bij een tekort aan glutamine kunnen de darmepitheelcellen atrofiëren, wat niet alleen een verminderde absorptie van nutriënten tot gevolg heeft, maar ook een verhoogde permeabiliteit van het darmepitheel tot gevolg kan hebben.

    De sneldelende darm-epitheelcellen benutten glutamine als energiebron om een zeer bepaalde reden. Het is namelijk zo dat bij de afbraak van glutamine als energiebron stikstof en koolstof worden vrijgemaakt. Stikstof en koolstof worden gebruikt om exacte kopieën van het DNA, waarvan N en C de belangrijkste “ingrediënten” zijn, te vormen. Juist snel delende cellen zijn gevoelig voor het incorrect kopiëren van het DNA, waarmee mutaties en daarmee ziektebeelden zoals kanker kunnen ontstaan. De inname van extra glutamine blijkt dan ook een belangrijke preventieve functie te hebben voor de ontwikkeling van darmkanker en ziektebeelden zoals morbus Crohn en colitis ulcerosa.

 11. Petra schreef:

  Hallo Marielle,

  Ik mag geen koemelkeiwitten maar reageer wel goed op geitenmelkeiwitten. Jij bent een voorstander van alle melkeiwitten weglaten, bedoel je daar specifiek mee echt alle dierlijke melkeiwitten?

  Gr Petra.

 12. Martien schreef:

  Ik heb hier nog wat info:

  Goede middag,

  Bijgaand nog wat info met betrekking tot onze voeding.

  Patiënten met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa moeten volgens het onderstaande zeer zeker rekening houden met

  hun eetgewoontes.

  Vr. gr.

  Martien

  Download de PDF van het artikel hier

 13. Anne-Marie Vam Alen schreef:

  Ben zeer geïnteresseerd aangezien ik bekent ben met reumatische artritus

 14. Maronka schreef:

  Ik heb metastasen in mijn hersenen van uitgezaaide borstkanker ik zou 3 jaar geleden al zijn heen gegaan maar ben er mog steeds de artsen noemen mij uniek maar weten niet hoe het kan en wat de vooruitzichten zijn.
  Misschien is dit ook wel wat voor de oedeemvorming in mijn hersenen en kan ik de prednison laten staan. Ik heb het na de bestraling ook gebruikt tezamen met prednison dus ik kan er niet objectief over oordelen. Ik ga het wederom proberen maar nu in overleg met neuroloog

 15. Jackey schreef:

  Hallo twee jaar geleden werd geconstateerd dat imijn lichaam in een acute fase was van de ziekte van wegener. Gelijk ben ik in het ziekenhuis gestart metBoswellia.
  Twee weken na de diagnose moest ik terug om een kuur prednison te gaan volgen. De endocrinoloog was uiterst verbaasd dat mijn lichaam niet meer in een acute fase was maar zelfs in een niet actieve fase. Het gaat nog steeds goed en ik slik elke dag 3 x1 tbl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.