Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Bolk’s verkleinglas voor minister KLink?

Bolk’s verkleinglas voor minister KLink?

bolk.jpgProfessor L. Bolk's verkleinglas is zoek. Minister Klink en de KNMG hebben het hard nodig! Professor Louis Bolk (1866-1930) werd in 1898 hoogleraar anatomie in Amsterdam en was een eminent geleerde. In die tijd durfde hij het aan om over de rand van de hoed te kijken en nieuwe visies te ontwikkelen op het gebied van de medische antropologie. Dat hij een bijzonder geleerde was, blijkt uit zijn superbe uitspraak:   

" Hoe ruimer zou onze opvatting van het leven zijn, indien het ons gegeven was dit eens te bestuderen met verkleinglazen"

Verkleinglazen en identificatie

Als we daadwerkelijk onze opvattingen met een verkleinglas zouden bekijken, valt de betrekkelijkheid natuurlijk direct op. Als onze opvattingen minder ruimte in gaan nemen in onze hersenpan, ontstaat er tevens ruimte voor nieuwe opvattingen en idee-vorming. Als onze opvattingen ons hele zijn gaan opvullen, gaan we ons er mee identificeren. Dan worden we onze opvattingen. En we worden boos als we andere opvattingen horen. Want dat is toch allemaal onzin! Identificatie met eigen opvattingen leidt tot begripsvernauwing en intolerantie. En helaas een stap verder tot extremisme. En tot benauwende kaders. Zoals de taal van nu: Strenge Voorwaarden voor alternatieve artsen!

In Nederland stonden we bekend om onze liberale houding, katholiek en protestant konden uiteindelijk toch door een deur. Het besef dat we om dezelfde God geven maakt dat makkelijker.

Zouden we in Nederland de verkleinglazen van Bolk mogen lenen de komende weken? Dan zou de politiek in Den Haag i.v.m. alternatieve geneeskunde en het KNMG standpunt over alternatieve artsen misschien door ons allen met die verkleinglazen bekeken kunnen worden.

Als de tegenstellingen kleiner worden herinneren we ons misschien dat we allemaal artsen en therapeuten zijn die werken aan het heel worden van de patient… Op verschillende wijzen. Dat pluralisme is zeer gezond. Want zo vindt iedereen wat hij nodig heeft.

Denkraam ruimer door verkleinglazen

Ons denkraam kunnen we mischien bijstellen na de studie van de wereld met de verkleinglazen van Bolk. OIver een eeuw begrijpen we helemaal niet meer waarom al die dokters vandaag ruzie maakten. Om wel of geen alternatieve geneeskunde.

Laten we oefenen met de verkleinglazen van Bolk, om zo ons denkraam te verruimen!….

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. doc schreef:

    IOCOB, zouden jullie 5 sets verkleinglazen volgens Professor Bolk kunnen opsturen t.a.v. Dr C. Renckens, voorzitter Vereniging tegen de Kwakzalverij. Met dank, Doc.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.