Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > AIDS en HIV > NAC, N-acetyl cysteine

NAC, N-acetyl cysteine

NAC, N-Acetyl-L-Cysteïne is een bijzondere stof, een zwavelhoudend aminozuur, die een belangrijke rol heeft bij de ondersteuning van het immuunsysteem in het algemeen en tevens op het immuunsysteem van de darmen. Van deze stof wordt beweerd dat het toedienen bij AIDS zinvol zou zijn, om bepaalde symptomen te verminderen.

NAC wordt gebruikt in doseringen tussen 200 en 1200 mg per dag. Bij enstige ziekten als AIDS worden hogere doseringen aanbevolen, tot 2000 mg per dag, hoewel deze niet van bewezen nut zijn. Er zijn slechts twee kleine studies op dit gebied gedaan.

Dit bijzondere aminozuur bevordert de aanmaak van het aminozuur glutathion in de cellen. Glutathion is een stof met antioxidant eigenschappen, die de oxidatieve stress op celniveau tegengaan. De stof speelt een rol in de energiestofwisseling, bij de celdeling en bij andere processen.

In diermodellen voor darmontstekingen blijkt NAC de genezing van het darmweefsel te bevorderen. De relevantie voor de mens van dit supplement is nog onduidelijk. Er zijn etudies gedaan bij mensen metj uiteenlopende ziektebeelden, zonder dat een duidelijk therapeutisch nut bleek.

Beoordeling

Daar er geen duidelijke klinische studies zijn die het gebruik van NAC ondersteunen, krijgt dit supplement een oranjerood stoplicht.

Bronnen

Effect of N-acetyl-L-cysteine on lymphocyte apoptosis, lymphocyte viability, TNF-alpha and IL-8 in HIV-infected patients undergoing anti-retroviral treatment.

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. kimberley pex schreef:

    N acetylcysteïne verdunt galvloeistof, bloed en slijm. Werkt tegen galstenen. Ik kwam dit tegen op wetenschappelijke sites uit de V.S. Toen ik vorig jaar ’n tijd fluimicil gebruikte tegen een hardnekkige hoest, verloor ik 8 galsteentjes. toen ben ik gaan zoeken, en i.d.d. de onderzoeken naar N A C zijn in de V.S. véél verder dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.