Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Vette Vis: gezond of niet?

Vette Vis: gezond of niet?

Twijfels over gezonde vette vis, gepubliceerd op vrijdag 24 maart 2006. Vette vis eten is gezond en goed voor hart en bloedvaten. Dat denkt iedereen. Maar uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze visie misschien niet waar is. Na het vergelijken van 89 studies over visolie is geen enkel bewijs gevonden voor de vermeende positieve effecten op de gezondheid.

Visolie zinloos…???


De Britse krant The Independent meldde vrijdag 24 maart dat onderzoek van de universiteit van East Anglia en acht andere instituten aannemelijk maakten dat ‘gezonde vette vis’een mythe zou kunnen zijn.

De Britse hartstichting reageerde geprikkeld en riep op om nader onderzoek te doen. De verkopers van visolieproducten meenden dat mensen verschillend kunnen reageren op de consumptie van visolie en dat er wel degelijk voordelen zijn.

De onderzoekers sluiten overigens niet uit dat visolie positieve effecten kan hebben op de gezondheid. Ze willen ook niet dat mensen nu geadviseerd wordt niet langer meer extra vette vis te eten dan een tot twee porties per week. Wel menen ze dat er reden is om de grote voordelen voor de gezondheid kritisch te bekijken. Tevens dat het nodig is te kijken naar het voorkomen van schadelijke hoeveelheden kwik in vissen en in visolie.

Aan het eten van (vette) vis, zoals makreel of zalm zijn al veel positieve gezondheidseffecten toegeschreven. Het zou de kans op een hartaanval aanzienlijk verkleinen, een vroeggeboorte kunnen voorkomen, werkzaam zijn tegen huidkanker en het risico op prostaatkanker verminderen. Wetenschappers hebben deze gezondheidsclaims nog niet helemaal afgeschreven, maar nader onderzoek moet uitwijzen wat er nu eigenlijk van waar is.

Sites

Gedeeltelijk naar een publicatie van Planet Internet

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.